Ratsastuksen vuoden 2020 palkittavat

13.4.2021

Ratsastajainliitto palkitsee vuosittain ratsastuksen parhaita monella eri saralla. Niitä voivat olla menestyneet henkilöt, tapahtumat, toimijat ja suoritukset, jotka vallitsevasta tilanteesta huolimatta ovat toimineet ratsastuksen hyväksi. Ratsastuksen parhaat ovat edistäneet lajin positiivista kuvaa ottaen samalla huomioon ihmisten ja hevosten hyvinvoinnin.

”Onnittelemme lämpimästi kaikkia palkittuja. Ratsastusyhteisömme tarvitsee aktiivisia ja intohimoisia toimijoita monella eri saralla. Kiitos, kun olet omalta osaltasi muokkaamassa lajistamme parempaa ja nautittavampaa”, Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto kiittää.
 

Vuoden ratsastusseura Skara. Kuva Carolina Husu.


1. VUODEN RATSASTUSSEURA: RATSASTUSSEURA SKARA
Ratsastusseurat tekevät arvokasta työtä kaikenikäisten ja tasoisten ratsastuksen harrastajien hyväksi. Vuoden ratsastusseurassa on iloinen, kannustava yhteishenki, monipuolista toimintaa sekä Reilun Pelin arvot mietittynä ja toteutettuna käytännössä. Seurassa on jotain todella erityistä.

Helsinkiläinen Ratsastusseura Skara tekee pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä panostaen erityisesti nuoriin ja lapsiin. Toiminta on monipuolista ja seurassa on iloinen yhteishenki. Seuran hevoskerhoissa suoritetaan vuosittain n. 100 hevostaitomerkkiä. Koulutetut kerho-ohjaajat  ja hallituksen nuorisojäsenet kasvavat vastuullisuuteen ja seuratyöhön. Skarassa on vahva tutor-systeemi. Seuran yhteisöllisessä ilmapiirissä nuoret oppivat hevostaitojen lisäksi myös muita elämässä tarvittavia taitoja.

Skaran aktiivinen hallitus pyrkii kehittämään seuran toimintaa jatkuvasti ja innostamaan uusia toimijoita mukaan. Seura järjestää vuosittain lasten ja nuorten omia kilpailuja ja keppareiden kenttäkilpailut ovat monelle nuorelle yksi vuoden kohokohdista. Tavoitteellisesti valmentautuville järjestetään mm. Talent –valmennuksia. Seurassa palkitaan jäsenistöä vuosittain monipuolisesti.

Skara järjesti Lahjoituksilla laukkaamaan -hyväntekeväisyyskampanjan, jossa lahjoitettiin vähävaraisille ratsastustunteja. Kampanja toteutettiin seuran somessa. Kampanjaan osallistuivat monet seurat ja yritykset ympäri Suomea ja se sai aikaan hurjasti hyvää mieltä ja uusia ratsastuksen harrastajia.

 

Vuoden seuratoimija Anna-Liisa Gullsten. Kuva Liisa Puikkonen.

 

 

2. VUODEN SEURATOIMIJA: ANNA-LIISA GULLSTEN
Seuratoiminta tarjoaa monenlaisia tehtäviä ja vastuurooleja. Ratsastusseurojen toimintaa ja arkea pyöritetään arvokkaiden vapaaehtoisten voimin. Vuoden seuratoimija on ratsastusseurassa toimiva henkilö, joka todella ansaitsee kiitoksen. Vuoden seuratoimija toimii tai on toiminut aktiivisesti seuran eri tehtävissä. Tunnustus myönnetään tekijälle, joka omalla toiminnallaan ja esimerkillään innostaa muita mukaan ratsastuksen pariin. Mikään tehtävä ei ole liian pieni, pienikin panos on merkittävä yhteisen hyvän eteen.

Hollolalainen Anna-Liisa Gullsten toimii ratsastusseuran hyväksi suurella sydämellä ja hänen panoksensa seuran toimintaan onkin korvaamaton. Ystävällinen ja avulias Anna-Liisa luo ympärilleen positiivista ilmapiiriä ja hän ottaa seurassa kaikenikäiset huomioon. Anna-Liisa on toiminut usean vuoden ajan seuran puheenjohtajana sekä vastannut mm. kilpailujen tulospalvelusta. Loistavana organisoijana hän on myös mukana järjestämässä erilaisia seuran tapahtumia sekä ideoimassa seurojen välistä yhteistyötä.

 

Vuoden digiseura Lounais-Espoon Ratsastajat. Kuva Minna Lantto.

 

3. VUODEN DIGISEURA: LOUNAIS-ESPOON RATSASTAJAT
Vuosi 2020 asetti meidät kaikki uusien haasteiden eteen. Tapahtumat peruuntuivat, siirtyivät ja muuttivat muotoaan, ja myös ratsastusseurat joutuivat mukauttamaan toimintaansa siinä hienosti onnistuen. Vuoden digiseura on ratsastusseura, joka pystyi olemaan uudessa tilanteessa aktiivinen, ja otti digitaalisuuden luontevaksi osaksi seuran arkea ja toimintaa. Seuran toiminta oli rajoituksista huolimatta monipuolista ja digitaaliset ratkaisut innovatiivisia ja helposti saavutettavia. Seura on pystynyt olemaan jäsenistönsä tukena ja tarjoamaan matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia kaikissa tilanteissa, ja toimii myönteisenä esimerkkinä kaikille ratsastusseuroille matkalla kohti uutta normaalia. Vuoden digiseura -tunnustus jaetaan nyt ensimmäisen kerran.


Yli 40-vuotias Lounais-Espoon ratsastajat seurasi aikaa ja jäsenistön tarpeita ja käynnisti keväällä koronapandemian vuoksi digiponikerhon. Seura tuotti myös digitaalista materiaalia jäsenistölleen. Esimerkiksi opetusvideoiden avulla harjoiteltiin mm. etu- ja takaosakäännöksiä sekä muisteltiin pohkeenväistön ja avotaivutuksen eroja. Jäsenistö sai digitaalisten ratkaisujen avulla uutta ja ajankohtaista tietoa sekä mielenkiintoista tekemistä. Seuralaiset pystyivät olemaan vaikeana aikana yhdessä, vaikkakin etänä ja erillään.

 

Vuoden ratsastusnuori Gerda-Eerika Viinanen. Kuva Saana Aho.

 

4. VUODEN RATSASTUSNUORI: GERDA-EERIKA VIINANEN

Suomen Ratsastajainliitto nostaa esille nuorten tärkeää panosta lajiin palkitsemalla Vuoden Ratsastusnuoren. Vuoden ratsastusnuoren aktiivisuus voi näkyä omalla tallilla tai seurassa, yhteishengen luojana tai uusien harrastajien houkuttelijana lajin pariin. Se voi kuulua mediassa, toimia tärkeänä taustavoimana kisakauden ponnisteluissa – tai tulla esiin jollain aivan muulla tavalla! Hyvät hevostaidot, kunnioitus hevosia ja toisia ihmisiä kohtaan sekä into oppia uutta ovat tämän nuoren harrastuksen perusta.

 

Nurmijärveläinen Gerda-Eerika Viinanen on esimerkillinen, kaikkia kannustava, monen pikkuratsastajan innoittaja ja hevosten pariin kannustava. Hän auttaa aina tallilla ikään tai taitotasoon katsomatta. Gerda-Eerikasta huokuu määrätietoinen asenne ja kehittymisen halu, ja tarve auttaa kanssakilpailijoita matkalla menestykseen. Lisäksi ratsastaja on edustanut Suomea MM-tasolla askellajiratsastuksessa (passiluokissa).

 

 

Vuoden jäsentalli Sata-Hämeen Ratsastuskoulu. Kuva Tanja Laine.

 

5. VUODEN JÄSENTALLI: SATA-HÄMEEN RATSASTUSKOULU

Vuoden jäsentalli voi olla ratsastuskoulu, yksityistalli, erikoistunut hevosavusteiseen toimintaan tai vaikkapa askellajiratsastukseen. Tallilla on mukava käydä, kaikki ovat tervetulleita ja ilmapiiri on hyväksyvä. Vuoden jäsentallilla on vastuullisuusasiat kunnossa: toimintaa on mietitty ympäristön, hevosten ja ihmisten kannalta kestäväksi.

 

Pieni ratsastuskoulu Hämeenkyröstä, joka oppilaidensa mukaan tuntuu kuin toiselta kodilta. Tallin tunnelma on lämmin ja sydämellinen.

 

 

Vuoden ratsastuksenopettaja Essi Horttanainen. Kuva Sonja Holma.

 

6. VUODEN RATSASTUKSENOPETTAJA: ESSI HORTTANAINEN

Vuoden ratsastuksenopettaja on koulutukseltaan ratsastuksenohjaaja, -opettaja tai ratsastuksenopettajan erikoisammattitukinnon suorittanut henkilö, jolla on pitkä kokemus opettamisesta. Hän on positiivinen, opettaa yksilöllisesti ja pitää opetushevosia arvokkaina työtovereinaan opettaen myös oppilaitaan kestävään ratsastukseen.

Keravalainen kokenut, huumorintajuinen opettaja, joka vuodesta toiseen löytää uusia kulmia opettamiseen ja suunnittelee tehtävät niin että aina on mahdollisuus onnistua. Opetuksesta korostuu kunnioitus hevosia kohtaan.

 

 

 

Vuoden ratsastuskouluhevonen Pin Rock´s Highland Queen ja Minea Lith. Kuva Hanna Heinonen. 

 

7. VUODEN RATSASTUSKOULUHEVONEN: PIN ROCK´S HIGHLAND QUEEN

Luotettava, monipuolinen opetusmestari. Todellinen talliarjen sankari, joka hyvillä mielin lähtee töihin. Vuoden opetushevonen voi olla hevonen tai poni, rodulla tai kilpailumenestyksellä ei ole väliä. Vuoden opetushevonen on kiltti, tehtävään sopiva ja sympaattinen.

 

Helsinkiläisen Tuomarinkartanon Ratsastusopiston 21- vuotias Pilvi on pitkän uran ratsastuskoulussa tehnyt kiltti, taitava, kaiken tasoisten ratsastajien luotettava ratsu niin ratsastuskoulun arjessa kuin kilpailuissakin.

 

 

 

Vuoden tallikaveri Sini Tomperi. Kuva Eerika Jylli.

 

8. VUODEN TALLIKAVERI: SINI TOMPERI

Vuoden tallikaveri on aina valmis auttamaan ja opastamaan, kohtelee kaikkia reilusti ja tasapuolisesti ja on omalla positiivisuudellaan esimerkkinä muillekin siitä, miten hyvää ilmapiiriä rakennetaan.

 

Sata-Hämeen Ratsastuskoulun iloinen, avulias Sini auttaa ja kannustaa kaikkia ja jaksaa jutella mukavia luoden ympärilleen hyvää tulta. Sini on Hämeenkyröstä.

 

Vuoden ratsukko Henri Ruoste ja Kontestro DB. Kuva Commercial Bank CHI Al Shaqab presented by Longines Doha 2021.


9. VUODEN RATSUKKO: HENRI RUOSTE – KONTESTRO DB

Kilpailukentilläkin menestynyt pari, jonka yhteistyö on harmonista ja kaunista katsottavaa. Ratsastaja, ajuri tai vikeltäjä ottaa huomioon hevosen hyvinvoinnin niin kilpailukentällä kuin sen ulkopuolellakin. Hevosesta näkee, että se on tehtäväänsä valmisteltu, tyytyväinen ja hyvinvoiva.


Olympialaisiin valmistautuva suomalaisratsukko teki loistavaa tulosta hevosen debyyttikaudella yltäen ennätykseen toisensa perään kansainvälisessä huippuseurassa. Kausi huipentui kansainvälisiin voittoihin neljän tähden kilpailuissa Oldenburgissa, Saksassa: Grand Prix Special 76.26 %, Grand Prix 75.35 %. Henri Ruoste asuu Saksassa ja edustaan Turun Seudun Ratsastajia.

 

Vuoden valmentaja Lilli Merinen. Kuva Lotta Merinen.

 

11. VUODEN VALMENTAJA: LILLI MERINEN

Vuoden valmentaja on innostava ja positiivinen, rakentavaa palautettava antava alansa ammattilainen. Hän ottaa valmennettavansa huomioon yksilönä, eikä syrji ketään. Vuoden valmentaja on myös valmis kehittämään itseään valmentajana ja viemään lajia eteenpäin.

 

Vikellysvalmentaja Lilli Merinen Pälkäneeltä. Aina positiivinen ja kannustava. Saa valmennettavansa ryhmäytymään hienosti ja puhaltamaan yhteen hiileen. Toiminut todella aktiivisesti ja monin tavoin lajin hyväksi Suomessa.

 

Vuoden ratsastusteko Ritva Lampinen. Kuva Pinja Mäntynen.

 

12. VUODEN RATSASTUSTEKO: RITVA LAMPINEN

Vuoden 2020 merkittävin ratsastusteko voi olla esimerkiksi menestys kilpailuissa tai muu vaikuttava teko.

Ritva Lampinen, Jämsä, ratsasti 71-vuotiaana suomenhevosella Hangosta Nuorgamiin 1800 km matkan parin kuukauden aikana. Poikkeuksellinen ja ainutlaatuinen teko ja upea kunnianosoitus suomenhevoselle. Esikuva siitä, että kaikki on mahdollista, kun usko ja tahto riittävät. Sai paljon myönteistä näkyvyyttä mediassa ja toi esille myös matkaratsastusta lajina.


Lisäpalkinnot (ei äänestyksessä)


Vuoden teko – korona-ajan selätys!
Lajia edistettiin yhteisvoimin ja vastuullisesti haastavana koronavuotena. SRL:n jäsentallit järjestivät toimintansa turvalliseksi korona-ajassa ja pystyivät rajoituksista huolimatta pitämään ratsastuskoulutoiminnan auki ja tarjoamaan tärkeää harrastustoimintaa ja henkireiän harrastajille myös nostaen lajin suosiota. Jäsenseurat ja muut toimijat järjestivät ja mahdollisuuksien mukaan kilpailuja, valmennuksia ja muuta toimintaa. Kilpailijat ja harrastajat pitivät yllä hienon tsempin ja säilyttivät lajin mahdollisuudet vahvoina.

 

Tulevaisuuden lupaus Mea Packalén ja Feuerball. Kuva Hanna Heinonen.

 

Tulevaisuuden lupaus

Tulevaisuudenlupaus on nuori, lajiin sitoutunut ratsastaja, ajuri tai vikeltäjä. Hän on motivoitunut ja tavoitteellinen ja toimii esimerkillisesti niin kilpailuissa kuin niiden ulkopuolellakin. Tulevaisuudenlupaus edistää lajin positiivista kuvaa ja innostaa muita nuoria omalla toiminnalla.
 

Mea Packalén 

Vantaalainen Mea Packalén – Feuerball, kouluratsastuksessa nuorten EM-finaalin 12. sija sekä SM-kultaa.
Hienoa suorittamista haastavissa olosuhteissa!

 

Vuoden suomenhevosratsukko Anna Kärkkäinen ja Kulta-ahon Kasimir. Kuva Heidi Lammi.

 

SRL100-juhlavuoden kunniamaininta

Vuoden suomenhevosratsukko

Anna Kärkkäinen ja Kulta-ahon Kasimir, kouluratsastuksen mestarit 2020. Ypäjä.


Ehdotuksia palkittavista annettiin äänestyslinkin kautta 1.2.-14.2. välisenä aikana. Ratsastajainliiton raati Kirsi Siivonen, Pirkko Herd, Jutta Koivula ja Sonja Holma käsittelivät tulleet ehdotukset, ja esitti niistä SRL:n hallituksen valittavaksi seuraavat ehdokkaat vuoden 2020 parhaiksi. Palkinnot jaetaan sopivana ajankohtana.