Ratsastusfoorumi 2022: Huippu-urheilun tavoitteet ensi vuodelle
28.11.2022
Ratsastusfoorumin iltapäivä 26.11.2022 Taitotalossa, Helsingissä päätettiin rinnakkaisohjelmiin. Tarjolla olivat tallijärjestelmän ohjausryhmässä talliyrittämisen kehittäminen kohti tulevaisuutta, seuratoiminnan tulevaisuus ja huippu-urheilun ajankohtaiset uutiset. SRL:n urheilujohtaja Jutta Koivula ja Huippu-urheilun johtoryhmä (HUJO) esittelivät maajoukkuetoiminnan kehitystyön hedelmiä ja jatkosuunnitelmia.
HUJO:n puheenjohtaja Satu Väihkönen kertoi alkuun maajoukkuetoiminnan johtamisen kehittämisestä ja joukkuejohtajakoulutuksesta.
”Maajoukkuetoiminnan kehittäminen on ollut yksi liiton päätavoitteista ja strategian mukaista toimintaa. Kaikissa ratsastuksen isoissa maissa, myös naapurissamme Ruotsissa, joukkuejohtajatoiminta on ammattimaista ja siihen on panostettu. Meillä vastuu ollut suuri valmentajilla, eikä sen tyyppinen malli ei ole enää ihan tarkoituksenmukainen”, Satu Väihkönen avasi.
Suomalaiset suurimpien lajien huiput asuvat ja valmentautuvat ulkomailla, ja vain pieni osa maajoukkueratsastajista pystyy hyödyntämään kotimaassa järjestettyä valmennusta. Maajoukkuevalmennus on kohdentunut muille aktiivisille kilparatsastajille, ei lajiemme huipuille. Siksi panostusta siirretään esteratsastuksessa maajoukkuekapteenin virkaan.
”Maajoukkuekapteeni johtaa toimintaa yhdessä valmentajien ja urheilujohtajan ja Hujon puheenjohtajan kanssa liiton hallituksen alaisena ja strategian ja tahtotilan mukaisesti”, Vähikönen sanoi, ja kiitti saamastaan tuesta muutokselle.
Maajoukkuekapteeni toimii lajinsa edustajana Hujossa, jotta saadaan katkeamaton ketju. Heinäkuun alusta alkaen kokeiltua esteratsastuksen maajoukkuekapteenitoimintaa on päätetty jatkaa vuoteen 2024 eli Pariisin olympialaisiin asti.
”Toimintamalli on jo saanut kiitosta monelta taholta. Mikko [Mäentausta] on saavuttanut eri ryhmien luottamuksen ja koko malli on saanut kiitosta.”
Joukkueenjohtajakoulutus täyttää pian vuoden
Joukkueenjohtajakoulutusta on takana vuosi. Koulutettavia on yhteensä kolmekymmentä kaikista SRL:n lajeista, ja he ovat tavanneet noin kahdeksan kertaa. Alkuun tapaamisia järjestettiin teamsien välityksellä, ja Helsinki Horse Show´ssa kasvotusten. Koulutuksissa on käytetty eri alojen luennoitsijoita, vaihdettu kokemuksia ja kuunneltu kokeneiden joukkueenjohtajien oppeja ja neuvoja.
Konkreettisena jatkosuunnitelmana on laatia jonkinlainen manuaali joukkuejohtajille. Apukirja siitä, mitkä asiat vähintäänkin pitää osata ja hallita. Keväällä tällaisia on jo tehty monien lajien kohdalla.
”Koulutus on nyt päässyt alkuun ja se on jatkumo, menemme sujuvasti eteenpäin. Uusia kiinnostuneita voidaan ottaa mukaan koulutusohjelmaan myös nyt. Tosin kaikki mukana olevat eivät ole vielä päässeet kokeilemaan joukkueenjohtajuutta, toisaalta kaikki eivät edes halua”, urheilujohtaja Jutta Koivula kertoi.
Vuoden 2023 tavoitteet eri lajeissa
Esteratsastus
Esteratsastuksessa päätavoite on senioreiden Nations Cup -toiminnassa, toki myös muissa kilpailuissa. Maajoukkuevalmentaja Ad van Wetering jatkaa edelleen, mutta pienemmillä aikaresursseilla ja osittain yksityisesti.
”Tavoitteet ovat hyvin selkeät, EEF-sarjassa pääsy semifinaaliin. Finaaliin pääsy ei ole vielä täysin realistinen. Toinen tavoitteemme on päästä joukkueella EM-kisoihin”, maajoukkueen kapteeni Mikko Mäentausta sanoi.
”Tavoite on haastava, muttei mahdoton. Meillä on lupaavia uusia nimiä ja kokeneita vanhoja, jotka ovat jo tehneet tulosta tällä tasolla.”
Joukkuekilpailujen määrä tarkentuu budjetin mukaan. Yhteiset kansainväliset kilpailut ovat valmistelua ja kehitystyötä maajoukkuekilpailuja varten, sekä tietynlaisia katsastuksia joukkueeseen.
Kouluratsastus
Koulujoukkueella on tavoitteena saada joukkue EM-kilpailuihin, ja sieltä kvaalitulos Pariisin olympialaisiin. Kuudella kouluratsastajalla on nyt EM-kvaalitulos, ja he kaikki asuvat ulkomailla. Pitkäaikainen joukkueenjohtaja Elisabet Ehrnrooth kilpailee taas itse kansainvälisellä tasolla, joten Tanja Takkula toimii ensi vuonna koulujoukkueenjohtajana. Anu Korppoo ja Sonja Lesch vastaavat eri ikäryhmistä. Suomessa järjestetään ensimmäiset kansainväliset kilpailut jo maaliskuussa.
Kenttäratsastus
Kenttäratsastuksessa EM-tasolla on tällä hetkellä kaksi ratsukkoa, Sanna Siltakorpi ja Veera Manninen. He keskittyvät ensi kaudella henkilökohtaisten olympiarankingpisteiden keräämiseen. Niitä ratsastajat lähtevät tavoittelemaan 6-8 kansainvälisestä kilpailusta.
Maajoukkuetoiminta on ollut kenttäratsastuksessa vähäistä, sillä ratsukot asuvat eri maissa. Valmennukseen kehitellään yksiöllistä tukea leirityksen sijaan. Myös kenttäratsastuksessa ollaan ottamassa käyttöön vakituinen maajoukkueenjohtaja tai -kapteeni.
Senioreiden maajoukkueenjohtajana toimii Saksassa asuva Mette Samuli, joka ”löydettiin” uuden joukkuejohtajakoulutuksen kautta. Tehtävässä avustaa myös Tuija Rosenqvist, joka on joukkueenjohtajana leireillä ja PM- ja ikäryhmien EM-kilpailuissa.
Pararatsastus
Tavoitteena on saada pararatsastusjoukkue EM-kilpailuihin ja sieltä paikka Pariisin paralympialaisiin asti. Uusia ratsastajia on juuri viime viikonloppuna Ypäjällä luokiteltu pararatsastajaksi. Moninkertainen arvokilpailuratsastaja Katja Karjalainen on vahvasti mukana joukkueessa, sillä hänellä on hevonen käytössään Pariisin asti. Myös Tokion paralympialaisten ratsastaja Pia-Pauliina Reitti on ilmoittanut kilpailevansa jälleen ensi kaudella. Joukkueen pitkäaikainen valmentaja Janne Bergh jatkaa edelleen toimessaan. Maajoukkueratsastajille haetaan uusia hevosia, sillä useampi nykyisistä maajoukkuehevosista on jo 20 vuoden korvilla.
Valjakkoajo
Christian Iseli jatkaa maajoukkuevalmentajana valjakkoajossa. Ensi vuoden arvokilpailuihin on mahdollisuuksia saada suomalaisvaljakoita poneissa, ponipareissa ja myös hevosvaljakoissa. Valjakkoajossa urheilijoiden keski-ikä on hieman muita lajeja korkeampi, joten ensi kaudella voi olla haastavaa saada edustajia junioreiden EM-kilpailuihin.
Askellajiratsastus
Askellajiratsastuksessa Suomen Islanninhevosyhdisty (SIHY) toimii lajikomiteana ja joukkueenjohtajat ovat urheiluvaliokunnasta. Maajoukkuevalmentajan saaminen on nyt ykköstavoitteena sekä maajoukkuekoordinaattorit, jotka auttavat valmentajaa työssään.
”Lajin parissa on paljon lupaavia nuoria ratsastajia, ja menestystä on tullut hyvin tämän kauden arvokilpailuissa. Ensi vuoden MM-kilpailut ovat Oirschotissa, Alankomaissa. Niihin pyritään lähettämään täysi joukkue eli 8 senioria ja 5 nuorta, mutta realistinen tavoite on vähän vähemmän,” SIHY:n sihteeri Pia Ralli kertoi.
Osalla tavoitteena vasta vuoden 2024 PM-kilpailut Tanskan Herningissä. PM-kilpailut ovat muutoksen alla, niiden jatkosta käydään parhaillaan keskustelua. Tavoitteena on kirkastaa PM-kilpailujen sisältöä.
”Menestystä on tullut ja sitä tavoitellaan ensi kaudellakin, A-finaalipaikat ovat tavoitteena.”
Matkaratsastus
Matkaratsastuksessa syksyn 2022 MM-kilpailut siirrettiin viime hetkessä Italiaan ja ensi vuoden alkuun. Niihin ei ole menossa suomalaisia. Nuorten EM-kilpailuissa oli tänä vuonna edustus, ja menestys oli erinomainen, Saana Nieminen sijoittui kymmenenneksi O' Bajan Batlalla.
”Harvojen käsissä on tällä hetkellä menestys tässä lajissa, mutta he ovat aktiivisia ja tavoitteellisia ratsastajia”, lajin HUJOn edustaja Heidi Laurinen-Nokua totesi.
Lajin parissa käydään parhaillaan keskustelua siitä, voivatko maat lähettää edustajiaan MM-kilpailuihin Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin, joissa hevosten käsittely ja hyvinvoinnista vastaaminen eivät ole samalla tasolla meidän kanssamme. MM-kilpailujen puolesta puhuu se, että se on FEI:n järjestämä kilpailu, jossa noudatetaan FEI:n sääntöjä.
Vikellys
Vikellysjoukkueemme yllätti positiivisesti Herningin MM-kilpailuissa, kun joukkue pääsi ensimmäistä kertaa finaaliin. Suomen joukkue on myös kohtuullisen nuori, ja sen kaikki jäsenet ovat naisia. MM-joukkueen esiintyminen ja yhteishenki sekä venyminen arvokilpailuissa osoittivat lajin hienoa kulttuuria.
Ensi kaudella tavoitteena on saada iso, eri ikäryhmiä edustava joukkue Flyingen MM- ja EM-kilpailuihin. Vikellyksessä taso on noussut ja nousee edelleen, vaikka korona jälkivaikutukset ovat näkyneet siinä joukkue- ja kontaktilajina hieman pidempään. Ensi vuonna tavoitteena on myös saada uusia junioreita ja lapsia lajin pariin.
Lännenratsastus
Lännenratsastajilla ei ole tällä hetkellä SRL:n järjestämää maajoukkuevalmennusta, vaan ratsukot valmentautuvat itsenäisesti. Tavoitteena ovat vuoden 2023 NRHA European Affiliate -mestaruuskilpailut.
”Reining ei ole enää FEIn laji, ja syntymässä uusia kisaformaatteja FEIn kilpailujen pohjalle. Ensi kaudella järjestettävä World Reining Team and Individual Champions, Givrinsissä, Sveitsissä pohjautuu täysin FEIn MM-kilpailujen formaattiin”, reining-komitean puheenjohtaja Tomi Wuorimaa sanoi.
”SM-kilpailut olivat tänä vuonna, mutta ensi vuonna niitä ei järjestetä. Vapaaehtoisia ja kisajärjestäjiä on niin vähän, että vedämme ensi vuoden henkeä. Tavoitteena aktivoida nuorten toimintaa ja toimihenkilökoulutuksia.”
29.11. klo 12.25 korjattu Pekingin paralympialaiset Tokioksi.
Uutiset
- 16.11.2024Kurkista säännöllisesti hevosen suuhun
- 16.11.2024Hevosen klippaus - suojaava karvapeite auttaa hevosen elimistön lämmön säätelyssä
- 15.11.2024Pohjoismaiden ja Baltian mestaruudet 25.-29.6.2025 Ypäjällä
- 14.11.2024Hevosen hyvinvointi FEI:n yleiskokouksen keskiössä
- 14.11.2024Ainutlaatuinen kansainvälinen tapahtuma yhdistää ratsastusalan ammattilaiset ympäri maailman
- 13.11.2024Hevosen loimi lämmittää mutta voi myös aiheuttaa kipua
- 12.11.2024EQPro-sarjan parhaat nuoret kouluhevoset palkittiin Ypäjällä
- 6.11.2024Syyskokouksessa tietoa SRL:n säästötoimista ja korotusesitys jäsenmaksuun
- 4.11.2024Emma Kanerva ratsasti ennätyspisteet olympiafinaalissa – nyt ehdolla Sykähdyttävimmäksi Urheiluhetkeksi!
- 30.10.2024Pariisin olympiahevonen Glamouralinen on yksi suosituista Kummihevosista