Saara Castrén vikelsi pronssimitalin
1.6.2010
Kansainvälistä ratsastusta, CVI** vikellyskilpailu, Helsinki 17.9.
Pohjoismaiden ja Baltian mestaruus
Saara Castrén vikelsi pronssimitalin
Ruotsin Lina Hansson voitti kultaa
ja Norjan Jacobsson hopeaa
Kansainvälinen vikellyskilpailu Helsingin Ruskeasuolla huipentui sunnuntaina Ruotsin Lina Hanssonin voittoon. Suomen Saara Castrén otti pronssia ja Norjan Adele Jacobsson vikelsi hopealle. Kilpailuun kuului yhteensä neljä osakoetta. Lauantaina suoritettiin perusliikkeet ja vapaaohjelma, sunnuntaina tekniset ohjelmat ja toinen vapaaohjelma. Yllä Lina Hansson.
Kolme tuomaria pisteytti ohjelmiin kuuluvat liikkeet numeroin nollasta kymmeneen. Osallistujia kilpailussa oli isäntämaan ohella Ruotsista, Norjasta sekä Itävallasta. Tuomarit edustivat Tanskaa, Ruotsia ja Suomea. Vasemmalla hopealle vikeltänyt Adele Jacobsson.
- Parasta suorituksissani oli tasaisuus. Pysyin itse rauhallisena ja suorituksissa oli vapautunut olo, sanoi Hansson. Hän on aikaisemmin voittanut Ruotsin mestaruuden neljä kertaa. - Vaikeimpia liikkeitä minulle ovat kaikki seisten tehtävät osiot. Helpointa taas ovat ylöshypyt. Treenaan vikellystä 6-8 kertaa viikossa, suurin osa harjoituksista tehdään puisen harjoitushevosen selässä lähinnä hiomalla koreografiaa ja liikkeiden sulavuutta, hän kertoi.
Saara Castrénin toistaiseksi paras tulos
- Kyllä suoritukseni eilen ja tänään ovat urani toistaiseksi tasalaatuisimmat. Pystyin kaikissa osakokeissa suorittamaan liikkeet oman tasoni mukaisesti, totesi 23-vuotias Saara Castrén. Hänellä on aikaisemmilta vuosilta kolme SM-kultamitalia. Parhaimmat suoritukseni tein lauantaina, tämä päivä oli enemmänkin sijoitukseni varmistelemista ilman riskejä. Vapaaohjelmani vaikeusastetta voi vielä lisätä, ja silloin pisteetkin paranevat. Olemme harjoitelleet HC Woodpeckerin kanssa vasta puolisen vuotta, joten yhteistyö on vielä nuorta. Siihen nähden olen enemmän kuin tyytyväinen tulokseeni, jatkoi Saara Castrén, kuvassa.
Hän valmentautuu vikellystä varten myös harjoittelemalla mm. spinningiä, rullaluistelua, aerobicia ja uintia sekä käymällä silloin tällöin salilla. - Talvikaudella yleensä harjoitellaan vähemmän hevosen kanssa ja kesäkaudella taas enemmän hevosen kanssa ja harjoituspukilla, kertoi joukkueen juoksuttaja ja valmentaja Kristiina Räisänen. Vasemmalla kuvassa Minna Mäkinen.
- Minulle helpoimpia liikkeitä ovat venyvyyttä vaativat liikkeet kuten "neula", vaikeinta on takaperin seisonta. Kilpailuissa en yleensä jännitä, mutta pieni täpinä on hyväksi, sanoi Saara Castrén. Kilpailun puheenjohtajatuomari Karolina Wikholm kertoi antaneensa osallistujille joitakin yhdeksikköjä skaalan ollessa 0-10. Yhden niistä hän muisteli antaneensa Saaralle juuri "neulasta", josta etusivun kuva on. Alla Karolina Wikholm neuvoo Kanta-Hämeen vikeltäjien esiintyjää yleisölle pidetyssä näytöksessä puisen harjoituspukilla.
Saara Castrénin tavoitteena on EM-osallistuminen ensi vuonna ja maailmanmestaruuskilpailu Kentuckyssä Yhdysvalloissa neljän vuoden kuluttua. Vikellyksen hän valitsi lajikseen telinevoimistelun kautta.
- Ratsastaminen ja hevoset kiinnostivat. Ratsastuskoulussa hoitohevosellani vikellettiin ja minusta se näytti kivalta. Vikeltämisessä yhdistyvät voimistelu ja hevosharrastus. Käyn edelleen satunnaisesti ratsastustunneilla, kertoi Saara Castrén, joka on vikeltänyt 13 vuotta.
Kultamitalisti Lina Hansson on 26-vuotias ja hän osallistui muutama viikko sitten Aachenissa MM-kilpailuun toista kertaa. Ratsastusta hän on harrastanut vasta muutaman vuoden ajan, mutta kilpaillut vikellyksessä jo vuodesta 1999 lähtien. Hänen hevosensa 11-vuotiaan Eton Blazerin on kouluttanut joukkueen juoksuttaja Håkan Häll, joka itse kilpailee hevosella vaativissa kouluratsastusluokissa. Häll kertoi, että hevosen kouluttaminen hyväksi vikellyshevoseksi on kestänyt lähes kaksi vuotta. Vikellystä hevosella harjoitellaan vain 1-2 kertaa viikossa, muut päivät ovat tavallista hevosen elämää, eli vaihtelevaa ratsastusta, vapaata ulkoilua ja myös ajoa kahdella ohjalla maasta käsin. Vasemmalla Adele Jacobsson, Norjan juoksuttaja Martin Necela ja hevonen Laredo II Karolina Wickholmin onniteltavana palkintojen jaossa.
Hevosen osa on tärkeä
Hevosen laukan laatu, tasapaino, yhteistyöhalukkuus ja sen pysyminen ympyrällä yhdellä uralla ovat oma arvostelukohtansa jokaisessa osakokeessa. Suomen hevonen HC Woodpecker oli lopputuloksissa pronssilla tuloksella 6,94. Kultahevonen Ruotsin Eton Blazer sai 7,28 ja Norjan Laredo II otti hopeaa pistein 7,13.
- Vikellyshevoselta vaaditaan hyvää luontaista tasapainoa, yhteistyöhalua ja -kykyä sekä korkeaa koulutusastetta, jotta se pystyy liikkumaan ympyrällä kootussa laukassa hyvässä tasapainossa, selvittää suomen joukkueen juoksuttaja Kristiina Räisänen. Vieressä Ruotsin joukkuevikeltäjät he heidän hevosensa Castell.
- Juoksuttaja, hevonen ja vikeltäjä ovat yksi kokonaisuus. Saumaton yhteispeli on hyvän kokonaissuorituksen perusedellytys. Hoidamme aina muiden suomalaisten yksinvikeltäjien ja juoksuttajan kanssa hevosen yhdessä. Näin syntyy hyvä suhde hevoseen ja myös kanssakilpailijoihin. Kannustamme ja autamme toisiamme sekä harjoituksissa että kilpailuissa, sanoi Saara Castrén.
Joukkuekilpailussa oli mukana enää Ruotsin joukkue. Suomen AG Vaulting Team joutui keskeyttämään kilpailun lauantaina, koska heidän hevosensa Limits oli loukannut jalkansa eikä voinut jatkaa. Yllä oikealla Ruotsin mestarijoukkue. Alla oikealla AG Vaultin Teamin ratsastajat saamassa ruusukkeet muistoksi kilpailuun osallistumisesta.
Vikellys on voimistelua ympyrällä laukkaavan hevosen selässä. Hevosta ohjaa juoksuttaja, ja vikeltäjä suorittaa liikkeitä hevosen selässä. Tuomaristo arvostelee jokaisen liikkeen numeroilla 0-10 ja kaikki desimaalit ovat käytössä. Lajin historia juontaa juurensa antiikin ajoilta, ja se on kuulunut mm. ratsuväen koulutukseen. Suomessa on vikelletty 1980-luvun alusta saakka ja lajilla on maassamme noin 300 aktiiviharrastajaa. Eniten vikellystä harrastetaan Järvenpäässä, Siilinjärvellä, Hämeenlinnassa, Turussa ja Oulussa.
Tulokset:
Yksinvikellys, Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskilpailu, 8 lähti
1) Lina Hansson Ruotsi 7,28 2) Adele N. Jakobsson Norja 7,13, 3) Saara Castrén Suomi 6,94, 4) Fanny Mossberg Ruotsi 6,66, 5) Sabine Kunter Itävalta 6,46, 6) Katariina Jokinen Suomi 6,22, 7) Pinja Castrén Suomi 6,07, 8) Minna Mäkinen Suomi 5,98,
Alla kuvassa Katariina Jokinen (oikealla) ja Saara Castrén.
Joukkuevikellys
2 joukkuetta lähti
1) Team Uppsala Voltige, Ruotsi 4,951, keskeytti AG Vaulting Team Suomi
Kilpailun järjestäjän sivut: http://voltigehelsinki.rohan.fi
Kuvien copyright
Marcus Westermark
Uutiset
- 12.12.2024Helsinki International Horse Show´lle merkittävä valtionavustus
- 12.12.2024Ypäjän Hevosopisto tuo kansainvälisen Finnderbyn takaisin – perinteikäs kilpailu hypätään 28. kesäkuuta 2025
- 11.12.2024Veera Salminen toista kertaa ponien kansainväliseen finaaliin
- 8.12.2024Pekka Larsenin muistoa kunnioittaen
- 1.12.2024Valtteri Gundersby ja Clavina Y estehallimestarit 2024
- 30.11.2024Esteratsastuksen BOWA Hallisarja käynnistyi Ypäjällä
- 29.11.2024Ratsastustuntien arvonlisävero nousee 14 prosenttiin
- 28.11.2024Olympialaisten koulujoukkueelle kaksi ehdokkuutta Urheilugaalassa!
- 25.11.2024Nyholm ja Gundersby uudelleen valittiin Ratsastajainliiton hallitukseen
- 24.11.2024Syyskokouksessa palkittiin kymmenen alan ansioitunutta toimijaa