SRL:n kannanotto Tallitähdet -ohjelmaan ja turvallisuuteen
1.6.2010
SRL painottaa turvallisuutta ja hyväksymiensä
ratsastuskoulujen käyttöä ratsastuksen opettelussa
Yle TV2:n Tallitähdet-syyssarjan kuvauksissa seitsemän julkisuuden henkilöä yrittää opetella ratsastamaan. Suomen Ratsastajainliiton, SRL, saamien tietojen mukaan ohjelman kuvauksissa kolme heistä on suistunut ratsailta.
SRL haluaa korostaa, että ratsastus on vaativa taitolaji, jonka opettelu kestää kauan ja siihen tulee suhtautua vakavuudella, koska kyseessä on yhteistyö suuren ja voimakkaan eläimen kanssa. Ratsastuksen opettelu kannattaa aloittaa mieluiten SRL:n hyväksymässä ratsastuskoulussa.
- Kun valitset hyväksytyn ratsastuskoulun tai harrastetallin, saat pätevän, ammattiinsa koulutetun opettajan, opetuskäyttöön soveltuvan, koulutetun hevosen tai ponin sekä turvalliset olosuhteet harrastamiselle. Lisäksi tiedät, että hevosten hyvinvoinnista huolehditaan ja itselläsi on vakuutusturva mm. tapaturman varalta, SRL:n pääsihteeri Fred Sundwall painottaa.
- Ratsastus ei ole riskitön laji, mutta järkevästi harrastettuna suhteellisen turvallinen muihinkin liikuntalajeihin verrattaessa. Lajiin kannattaa paneutua ajan kanssa ja edetä rauhallisesti ja turvallisesti omien taitojen kertymisen mukaan apunaan osaavat ammattilaiset, hän korostaa.
Tallitähdet-ohjelman ideana on, ettei kilpailijoista yksikään ole ratsastanut aiemmin. Ohjelmatietojen mukaan jokaisella heistä on opettajana oma tallityttö tai -poika, jolla on kymmenen viikkoa aikaa opettaa ratsastuksen salat koulutettavalleen.
- Emme tunne tarkemmin ohjelmantekoprosessia, mutta toivon tekijöiden muistavan, että ratsastuksen opettaminen on ammattilaisten asia. Ratsastuskoulussa opetuksesta vastaa ammattikoulutuksen saanut ratsastuksenopettaja tai -ohjaaja ja tähän on myös tärkeät perusteet, Sundwall sanoo.
- Meillä ei ole vaikutusvaltaa ohjelman tekoon ja tuotantoon, mutta toivomme, että toteutuksessa otetaan vakavasti huomioon turvallisuusnäkökohdat. Hevonen on jalo eläin, johon tulee suhtautua riittävällä kunnioituksella ja ratsastus on vaativa taito, jota ei todellakaan opita noin vain muutamassa viikossa, Sundwall sanoo.
Turvallisuus on erittäin tärkeä osa lajia sekä sen opetuksessa että kilpailutoiminnassa, jota SRL valvoo. Riittävien taitojen, sopivan ratsun, opettajan ja turvallisten ja ratsastukseen sopivien puitteiden lisäksi tärkeitä ovat sopivat ja turvalliset varusteet. SRL:n hyväksymissä ratsastuskoulussa mm. kypärän käyttö on pakollista. Turvaliivit vähentävät selkeästi vammautumisriskiä ja niiden käyttöä suositellaan voimakkaasti kaikille, etenkin este- ja maastoratsastuksessa.
Ohjelmatietojen mukaan tarkoituksena on lahjoittaa hevonen ja vuoden ylläpito jollekin ohjelmaan osallistuvista tallitytöistä tai -pojista.
- Hevosen omistaminen, hoitaminen ja käsittely vaatii erittäin paljon tietoa ja kokemusta. Toivomme, että ohjelman tekijät ovat ottaneet tämän huomioon ja suhtautuvat vastuullisesti hevosen kohtaloon ohjelman päättymisen ja ylläpitovuoden jälkeen. Emme ylipäänsä pidä hyvänä ajatuksena hevosen antamista lahjaksi tai palkinnoksi, Sundwall sanoo.
VASTINE, SUSAMURU OY
"Vastaus Suomen ratsastajaliiton kannanottoon 29.8.2008
Sekä ratsastajien että hevosten turvallisuus otettu huomioon Tallitähtien kuvauksissa TV2:n Tallitähdet-ohjelman kuvauksissa ei oteta turhia riskejä eikä vaaranneta kisaan osallistuvia kilpailijoita. Kuten kaikkien tämäntyyppisten tosi-tv-kilpailujen luonteeseen kuuluu, ratsastusta opetellaan Tallitähdissä nopeammassa tahdissa kuin se normaalisti tapahtuisi. Nopea eteneminen perustuu kuitenkin siihen, että sarjan julkkikset käyvät ratsastustunneilla monta kertaa viikossa. Missään vaiheessa he eivät joudu tekemään suorituksia, jotka eivät vielä vastaisi heidän taitojaan. Jokainen ratsastaja käyttää kypärää ja turvaliivejä.
Sarjan kaikki nuoret valmentajat ovat toimineet jo vuosia opettajina ratsastuskouluissa omilla paikkakunnillaan. Kaksi heistä on suorittanut jopa ratsastuksenohjaajatutkinnon. He ovat kokeneita ja taitavia sekä ratsastajina että opettajina ja he osaavat ottaa myös turvallisuusseikat huomioon. Kaikilla on pitkä kokemus hevosista ja jokainen on valmis myös kisan palkintohevosen omistajaksi. Kaikki nämä seikat on otettu huomioon, kun heidät on valittu mukaan tv-ohjelmaan. Lisäksi kisan ylituomarina ja yhtenä pääkouluttajana toimii ammattiratsastaja Mikael Forstén, joka myös omalta osaltaan vastaa kilpailijoiden taitojen kertymisestä ja näin heidän turvallisuudestaan.
Monet kilpailun hevosista ovat tulleet kisaan ratsastuskouluista ja kaikki hevoset on koeratsastettu ja todettu hevossairaalassa hyväkuntoisiksi. Kisan palkintohevonen Rina van de Rostal katsottiin aloittelijoille liian vaikeaksi ratsuksi, joten sen selkään julkkikset nousevat jatkossa vasta, jos heidän taitonsa ovat sopivalla tasolla. Näin Susamuru on ollut valmis myös muuttamaan ohjelman ruotsalaista formaattia, jotta kilpailijoiden turvallisuus ei vaarantuisi.
Terveisin Sari Isotalo, vastaava tuottaja, Susamuru Oy "
Uutiset
- 12.12.2024Helsinki International Horse Show´lle merkittävä valtionavustus
- 12.12.2024Ypäjän Hevosopisto tuo kansainvälisen Finnderbyn takaisin – perinteikäs kilpailu hypätään 28. kesäkuuta 2025
- 11.12.2024Veera Salminen toista kertaa ponien kansainväliseen finaaliin
- 8.12.2024Pekka Larsenin muistoa kunnioittaen
- 1.12.2024Valtteri Gundersby ja Clavina Y estehallimestarit 2024
- 30.11.2024Esteratsastuksen BOWA Hallisarja käynnistyi Ypäjällä
- 29.11.2024Ratsastustuntien arvonlisävero nousee 14 prosenttiin
- 28.11.2024Olympialaisten koulujoukkueelle kaksi ehdokkuutta Urheilugaalassa!
- 25.11.2024Nyholm ja Gundersby uudelleen valittiin Ratsastajainliiton hallitukseen
- 24.11.2024Syyskokouksessa palkittiin kymmenen alan ansioitunutta toimijaa