Steven Beane vei voiton kengitysseppien  EM-kisassa

1.6.2010

Kengitysseppien EM-kilpailu päättyi Ypäjän Hevosopistolla lauantaina. Mestaruuden vei ylivoimaisesti Britannian Steven Beane otettuaan kaksi voittoa, yhden toisen ja yhden viidennen sijan eri osakokeissa. Hopeamitali matkasi Hollantiin tasaista työtä tehneen Gert Jan Selmin mukana. Pronssia voitti Ruotsin Niklas Petterson. Paras suomalainen oli Rauno Puronen sijalla 18, Kyösti Rantanen sijoittui 19:ksi, Thomas von Troil otti sijan 22 ja Jaakko Granström sijan 33.

Jaakko Granströmin kilpailu oli ylä- ja alamäkeä. Hän vastasi Suomen parhaasta osakoetuloksesta sijoittumalla kolmanneksi viimeisessä Eagle Eye -osakokeessa, jossa kengitettävää kaviota saa vain katsoa 10 sekunnin ja sen jälkeen on 15 minuuttia aikaa valmistaa kenkä. Toisessa kilpailuluokassa perjantaina, hänelle tuli vuoluvirhe ja vuolun osalta tulos putosi nollille.

- Sellaista sattuu, kavio oli vino, yritin oikaista sitä, ja virhe tuli, totesi Granström, joka kutsuu Eagle Eye -luokkaa "lottoluokaksi". - Siinä työ joko osuu kohdalleen tai sitten ei, hän totesi vaatimattomasti.

 Järjestäjän myöntämällä villillä kortilla kilpailuun mukaan päässyt Thomas von Troil oli uusin ja kokemattomin kilpailija Suomen nelikossa. - Olen tyytyväinen kisaani. Olen kokemattomin osallistuja suomalaisten joukossa, joten on hieno fiilis olla 20 parhaan tuntumassa ja siedettävän pistemäärän päässä kymmenen parhaan joukosta, hän sanoi. Kilpaileminen on arvokasta oppimista, se motivoi ja estää ammatillisen hyytymisen, von Troil jatkoi.

Mestari metsästää osaamista

Tuore Euroopan mestari Steven Beane Britannian Yorkshiresta on 26-vuotias ja kengittänyt hevosia jo 10 vuoden ajan, ensin neljä vuotta ammatillisessa koulutuksessa, sitten oppilaana ja viisi viimeistä vuotta itsenäisenä yrittäjänä.

- En tiennytkään olevani ennakkosuosikki. Tulin EM-kisaan hakemaan vauhtia heinäkuussa Calgaryssa, Kanadassa järjestettäviin EM-kilpailuihin. Tavoitteenani on tulla aina vain paremmaksi ja oppia lisää. En hae kilpailuista tulosta, vaan lisää ammattitaitoa ja osaamista. Kilpaillessa oppii valtavasti, sanoi uusi Euroopan mestari ja viime vuoden MM-kilpailussa toiseksi sijoittunut Beane.

- Kilpailupaikka oli aivan upea ja järjestelyt moitteettomat. Kengitettävät hevoset käyttäytyivät erittäin hyvin, joten työhön oli helppo keskittyä, sanoi Beane. Mikä sitten on salaisuus hänen ylivoimaisen menestyksensä takana?

- Teen perustyötä kotona, asiakkaani ovat tavallisia ratsuja, joukossa on kyllä kilpahevosia, mutta ei tunnettuja kansainvälisiä tähtiä. Kengitän 5-6 hevosta päivässä. Yritän myös kilpailla mahdollisimman paljon. Olen ollut seppien maajoukkueen jäsen jo neljä vuotta. Menestyksestäni saan kiittää myös moninkertaista MM-mitalistia, ystävääni ja oppimestariani Darren Bazinia, jonka opissa myös Ruotsin Niklas Petterson on käynyt, luetteli Beane.

Perusasiat kunniaan

Pronssia voittanut Ruotsin Niklas Petterson haluaa niin ikään kehittää ammattitaitoaan.  - Kilpailussa jää aina parantamisen varaa, niin nytkin. Kilpailen kehittyäkseni, enkä lainkaan ajatellut voivani päästä mitaleille, kertoo USA:ssa perusammattitaitonsa hankkinut Petterson, jolla on kokemusta myös kahden vuoden takaisesta MM-kisasta. Itse asiassa koko alan pitäisi ottaa pari askelta taaksepäin. Nykyisin asioista yritetään tehdä liian monimutkaisia, ja perusasiat unohtuvat, hän sanoo.

Sekä Jaakko Granström että Steven Beane puhuivat samasta asiasta. - Perustaitojen hallitseminen ja ymmärtäminen on tärkeintä. Jos seppä ei osaa takoa peruskenkää suorasta raudasta ja tunne hevosen anatomiaa, on turha yrittää kehitellä erikoiskenkiä tai yrittää sairaskengityksiä, sanoi Granström. Hän on kengittänyt hevosia 32 vuotta ja tekee nykyisin kaksi päivää viikossa vain sairaskengityksiä sekä Helsingin Yliopistollisessa Hevossairaalassa että Hyvinkään Hevossairaalassa.

Myös Granström on lähdössä MM-kisaan Calgaryyn heinäkuussa. Se on minulle hyvä ja virkistävä opintomatka. - Kilpaileminen motivoi ja antaa virikkeitä, totesi Granström. Matkapäiviä Granströmille kertyy myös arkityöstä. Hän käy neljän viikon välein suomalaisten esteratsastajien Noora Pentin ja Mikael Forsténin tallilla Hollannissa kengittämässä hevosiaan. Jokainen matka Hollantiin vie 2-3 päivää.

Seppä työskentelee hevosen parhaaksi

Sepät painottivat hevosen hyvinvoinniin tärkeyttä. Niklas Petterson korosti, että kaikki kengitystyö on hevosen palvelemista. - Työn tarkoitus on auttaa ja tukea hevosta ja sen rakennetta. Hevonen ei ole kone. Sepän tulee osata ottaa huomioon, mitä hevonen omassa työssään tarvitsee, ja muistaa että jokainen hevonen on yksilö, sanoi itse vaikeita esteluokkia hypännyt Petterson. Hänen asiakkaidensa joukkoon lukeutuvat mm. olympiaratsastajien Louise Nathorstin sekä Lisen Bratt-Fredricssonin ja Peder Fredricssonin hevoset.

- Kilpaileminen on  paras tapa oppia perusasiat. Sepän työssä on tärkeintä, että pystyy tukemaan hevosen kavion kasvua sekä muotoa ja pystyy kengittämään hevosen siten, että kenkä häiritsee hevosta mahdollisimman vähän. Seppäyhdistys työskentelee kilpailemisen saamiseksi mukaan myös kengitysseppien ammatilliseen koulutukseen. Kilpaileminen kehittää hevossilmää ja taitoja ihan eri tavalla kuin paineettomat harjoittelu- ja työtilanteet, jatkoi Granström

Tulokset, seppien Euroopan mestaruus
Kultaa) Steven Beane, Iso-Britannia, 376,70, hopeaa) Gert Jan Selm, Hollanti, 365,30, pronssia) Niklas Petterson, Ruotsi, 342,60…18) Rauno Puronen, Suomi, 312, 05, 19) Kyösti Rantanen 304, 90,…22) Thomas von Troil, Suomi, 303,30,…33) Jaakko Granström, Suomi, 229,30

Osakoekohtaiset täydelliset tulokset  www.suomenkengityssepat.fi