Suomalaisesta kilpahevosesta löytynyt kiellettyä kannabidiolihappoa, taustalla hamppurehu
21.12.2020
Suomen Ratsastajainliitto kehottaa yleisesti tarkkuuteen ja harkintaan hevosten ruokinnassa.
Suomalaisesta kilpahevosesta antidopingvalvonnassa otetusta näytteestä on löytynyt alhainen määrä kannabidiolihappoja, jotka ovat suurella todennäköisyydellä peräisin hevosen ruokinnassa käytetystä rehusta. Hevoselle annetusta hampunsiemenpuristerehusta eli hamppurouheesta on löytynyt useita kannabidiolihappoja ja muita kannabikseen liittyviä aineita.
– THC-hapolla on päihdyttävä vaikutus ja myös CBD-hapoilla kipua lievittävää vaikutusta, minkä vuoksi ne ovat kiellettyjä hevosilla. Luonnonvarakeskuksen mukaan hampunsiemeniä puitaessa kukinnoissa olevaa hartsia leviää väistämättä pitkin puimurin pintoja ja siitä siemeniin, asiaa selvittänyt eläinlääkäri Liisa Harmo toteaa. Harmo on FEI:n ja SRL:n testauseläinlääkäri sekä Eläinkilpailujen antidopingtoimikunnan (EKADT) asiantuntija.
– Hamppukuivikkeen osalta tilannetta ei ole vielä tarkemmin selvitetty. Riskit kilpahevosten osalta kannattaa ottaa huomioon, mikäli on mahdollista, että hevonen syö kuiviketta tai saa sitä elimistöönsä karkearehun mukana, Harmo toteaa.
Suomen Ratsastajainliitto kehottaa yleisesti tarkkuuteen ja harkintaan hevosten ruokinnassa.
Rehujen, kivennäisten ja vitamiinien tuoteselosteet ovat pääsääntöisesti täsmällisiä. Monia lisäravinteita ei ole tutkittu lääkkeiltä vaaditulla tavalla, joten ne voivat sisältää aineita, joita tuoteselosteessa ei ole mainittu, esim. yrtit yleisnimikkeenä.
Luontaistuotteissa kiellettyjä aineita, kuten valeriaanayrttiä. Inkivääri sisältää puolestaan kiellettyä kapsaisiinia. Sekä omalla että hevosen kohdalla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota luontaistuotevalmisteiden tuoteselosteisiin ja varmistaa, ettei kyseinen tuote sisällä kiellettyjä aineita. Kielletty aine on kielletty riippumatta sen alkuperästä.
Myös kaupallisten rehujen kanssa on ilmennyt satunnaisesti ongelmia, esimerkiksi tänä vuonna on havaittu hevosilla positiivisia löydöksiä rehuun joutuneesta kofeiinista.
– Hyvä rehukirjanpito on tärkeää mahdollisten ongelmatilanteiden selvittämisessä. On hyvä ottaa aina talteen rehuvalmisteen tai lisäravinteen eränumero, mikä käy helposti vaikkapa kännykkäkameralla, Harmo neuvoo.
Hevoselta otetut näytteet lähdössä analysoitaviksi. Kuva ei liity tapaukseen. Kuvituskuva Sonja Holma.
Uutiset
- 22.1.2025Aaltoselle, Kangasniemelle ja Manniselle OKM:n urheilija-apuraha
- 21.1.2025Lähtisitkö kunta- tai aluevaaliehdokkaaksi?
- 20.1.2025Osallistu virallisen NBECH logon suunnittelukilpailuun
- 20.1.2025Hevosten hyvinvointimittaristo julkaistu
- 20.1.2025Eventing Forumissa ja NSO-seminaarissa kehitettiin kenttäratsastusta
- 16.1.2025Ratsastajat upeasti esillä Urheilugaalassa
- 16.1.2025SRL ja Pohjola Vakuutus jatkavat yhteistyötä
- 14.1.2025SRL: Voimaa ja notkeutta satulaan -oheisliikuntahaaste alkaa - ilmoita tiimisi nyt mukaan
- 13.1.2025Olympialajien maajoukkuekapteenit nimetty
- 13.1.2025Vuoden palkittavat 2024 - anna ehdotuksesi palkittavista!