Suomen pararatsastusjoukkue Tokiossa – ”Tunnelma on taianomainen”
23.8.2021
Suomen pararatsastusjoukkue on asettunut hyvin Tokioon Equestrian Parkin erinomaisiin puitteisiin. Katja Karjalainen, Lontoon paralympialaisten hopeamitalisti, ja Dr Doolittle ovat kokeneita paralympiakävijöitä, kun taas Pia Reitti ja Supremo nauttivat uransa ensimmäisistä paralympialaisistaan. Heidän taustallaan työskentelee vahva tiimillinen suomalaista ammattitaitoa. Reitti on valittu kantamaan Suomen lippua avajaisissa yhdessä Henry Mannin kanssa.
Hevosilla on takanaan toista kymmentä tuntia kestänyt lento Liègestä, Belgiasta Tokioon, jossa ne siirtyivät kentältä hevosautoilla kilpailupaikalle. Ennen lentoa hevoset olivat karanteenissa Aachenissa, Saksassa. Muutaman päivän sopeutumisen jälkeen Katja Karjalaisen Dr Doolittle ja Pia Reitin Supremo ovat jo päässeet Tokiossa kevyestä normaaliin treeniin.
”Myös minä elin Suomessa omassa kuplassani vältellen kontaktia muihin ennen matkaa. Lenkkeilemässä kävin, sillä maaseudulla ei usein ihmisiin törmää”, jo neljänsissä paralympialaisissa kilpaileva Katja Karjalainen kertoo. Riossa Karjalainen kilpaili Dr Doolittlellä eli Toopella, Lontoossa Rosiella ja Pekingissä Callanilla. Karjalainen voitti Lontoossa Rosiella hopeaa vapaaohjelmassa musiikilla.
”Toope rakastaa matkustamista. Se yleensä juoksee hevosautoon, ja on tottunut matkustamaan pitkiä matkoja laivassa, kun kuljemme kansainvälisillä kilpailureissuilla Suomesta Travemündeen.”
Vaikka Karjalaisen hevonen matkustaa ja syö reissunkin päällä hyvin, on toipuminen pitkästä matkasta ja siirtyminen erilaiseen ilmastoon aina jännittävä hetki kaikille. Myös kilpailupaikan olosuhteet ja rajoitukset, kuten tarkkaan säännellyt ratsastusajat vaikuttavat kokonaisuuteen. Yksi valmistautumiseen vaikuttava seikka on myös Dr Doolittlen hevosarjen muuttuminen kilpahevosarjeksi.
”Toope on siinä mielessä onnenpekka, että se saa kotona olla kaikki päivät ulkona ja laitumella. Kun se karanteenissa ollessaan ja kilpailuissa joutuu olemaan yhtäkkiä paljon karsinassa, pitää meidän keksi kaikki mahdolliset keinot pitää sen mieli virkeänä.”
Jo Aachenissa ylimääräistä virtaa kerännyt persoonallinen Toope oli koetellut Karjalaisen hevosenhoitajaa Noora Nybergiä ylimääräisillä tempuillaan.
Pia Reitti osallistuu Tokiossa ensimmäisiin paralympialaisiinsa. Hän on aiemmin ollut mukana MM- ja EM-kilpailuissa. Reitti on päässyt Tokiossa ratsastamaan Supremoa eli Seppoa nyt kolme kertaa, tänään ensimmäistä kertaa itse kisa-areenalla.
”Tulin juuri tunti sitten selästä. Meillä oli 20 minuuttia aikaa ratsastaa areenalla. Ylihuomenna pääsemme sinne ilta-aikaan, valaistulle kentälle, ovathan luokat täällä myös ilta-aikaan. Pääsimme tänään katsomaan läpi kaikki kulmat ja kamerat. Pientä kropan jännittyneisyyttä oli hevosessa havaittavissa. Meitä oli kentällä samaan aikaan neljä ratsukkoa, kyllä se ihan ok meni.”
Seppo elää Tokiossa herroiksi, hevosenhoitaja Tanja Takkula ja joukkueen eläinlääkäri Laura Niemelä pitävät siitä erinomaista huolta. Seppo on syönyt ja juonut hyvin ja saa päivittäin liikunnan ohessa fysioterapiaa ja hierontaa.
”Tallitiimi tekee ihan huikeeta työtä. Seppo on elämänsä kunnossa. Voi hyvin olla, ettei se halua lähteä täältä kotiin”, Reitti naureskelee.
Reitti on itse totuttautunut Japanin lämpöön jo ennen matkaa saunomalla iltaisin ja käyttämällä villapipoa ja toppaliiviä. Olosuhteet ovat tuntuneet jopa odotettua helpommalta.
”Vain kosteus on tehnyt olon lähmäiseksi.”
Elämä kisakylässä on ensikertalaiselle hieno kokemus. ”Meillä on kaikilla kisakylässä jotenkin sellainen kepeä olotila. Tunnelma on täällä ihan erilainen kuin normaaleissa kilpailuissa, jotenkin taianomainen.”
Reitti on valittu kantamaan Suomen lippua avajaisissa yhdessä Henry Mannin kanssa.
"On upea tunne päästä kantamaan Suomen lippua! Ensimmäiset päivät Tokiossa ovat sujuneet hyvin, täällä on ollut hirveän helppo olla. Kaikkien kanssa tulee hyvin juttuun ja hevonen hoidetaan hyvin tallilla. Ei ole huolen häivää. Olen niin itkuherkkä, että varmasti tulee stadionilla huomenna kyynel silmään. Itken ja nauran samaan aikaan", Reitti kommentoi Suomen Paralympiakomitean tiedotteessa.
Kohti kilpailujen alkua
Keskiviikkoaamuna hevosilla on eläinlääkärien tekemä tarkastus, jossa varmistetaan, että ne ovat terveitä ja kilpailukuntoisia. Kilpailut alkavat torstaina, jolloin tulessa on heti Pia Reitti ja Supremo. He kilpailevat ryhmässä IV. Ratsukot esittävät henkilökohtaisen ohjelman, ja luokassa jaetaan ensimmäiset mitalit. Karjalainen esittää oman henkilökohtaisen ohjelmansa ryhmässä I perjantain mitaliluokassa.
Pararatsastajat kilpailevat viidessä eri ryhmässä: I, II, III, IV ja V. Pararatsastuksessa kilpailuryhmät jaetaan ratsastajan toimintakyvyn perusteella. Ryhmän päättää koulutuksen saanut luokittelija ratsastajan toimintakyvyn perusteella. Luokittelun avulla kilpaileminen pyritään tekemään mahdollisimman tasavertaiseksi toiminnallisen haitan mukaan. Tasojen numerot kertovat vamman laadun. Mitä pienempi luku, sitä vaikeampi vamma. Esitettävät ohjelmat vastaavat teknisiltä vaatimuksiltaan ratsastajan vammojen luokkaa.
Suomen joukkue Tokion paralympialaisissa
Katja Karjalainen, ryhmä IA
Avustaja Patricia Hirn
Hevosenhoitaja Noora Nyberg
Pia Reitti, ryhmä IV
Hevosenhoitaja Tanja Takkula
Joukkueen eläinlääkäri Laura Niemelä
Joukkueenjohtaja ja valmentaja Janne Bergh
Ratsastajainliiton Tokion sivusto: https://www.ratsastus.fi/tokio-2020/paralympialaiset/
Ratsastajien esittelyt
Katja Karjalainen, syntynyt Helsingissä 1962, kotipaikka Mäntsälä. Ammatiltaan elinympäristösuunnittelija, töissä asiakasneuvonnassa. Edustaa Kirvunkylän Ratsastajia.
Dr Doolittle (kilpaillut myös nimellä Woikoski High Flow), ”Toope”, s. 2003, saksalainen, punarautias hannoverruuna, isä Duntroon (ii. Donnerhall), emä Galina ja emänisä Grand Cru. Kasvattaja Hans-Hermann Brunckhorst, omistajat Katja Karjalainen ja Sara Maattola-Lindholm.
Arvokilpailumenestys
2019 EM Rotterdam (NED): Dr Doolittle, vapaaohjelma 5. henkilökoht. 5. joukkue 11.
2018 MM Tryon (USA): Dr Doolittle, vapaaohjelma 6. henkilökoht. 8. joukkue 10.
2017 EM Göteborg (SWE): Dr Doolittle, vapaaohjelma 5. henkilökoht. 7. joukkue 9.
2016 Paralympialaiset, Rio de Janeiro (BRA): Dr Doolittle, vapaaohjelma 7. henkilökoht. 7.
2015 EM Deauville (FRA): Dr Doolittle, vapaaohjelma 6. henkilökoht. 8. joukkue 13.
2014 MM Caen (FRA): Woikoski Double U, vapaaohjelma 5. henkilökoht. 4.
2014 PM Kristiansand (NOR): Woikoski Double U, kultaa henkilökohtainen ja vapaaohjelma
2012 Paralympialaiset, Lontoo (GBR): Rosie, hopeaa vapaaohjelma, henkilökoht. 5.
2011 EM Moorsele (BEL): Rosie, pronssia vapaaohjelma, henkilökoht. 4.
2010 MM Lexington (USA): Rosie, pronssia vapaaohjelma, henkilökoht. 8.
2008 Paralympialaiset, Peking (CHN): Callan, vapaaohjelma 7. henkilökoht. 4.
Katja Karjalainen: https://katjakarjalainen.com/
Facebookissa: https://www.facebook.com/katja.karjalainen.56
Instagram: @parariderkarjalainen
Paralympiakomitean urheilijakortti: LINKKI
Pia-Pauliina Reitti, s. 1989, asuu Mäntsälässä, missä perheellä on iso maitotila. Perheeseen kuuluu puolison ohella kaksi lasta. Reitti edustaa Hyvinkään Urheiluratsastajia.
Supremo, s. 2009, tanskalainen DWB-ruuna. Isä Romanov, emä Notizia ja emänisä Blue Hors Soprano. Hevosen omistaa ratsastaja.
Arvokilpailumenestys
2019 EM Rotterdam (NED): Supremo, vapaaohjelma 7. henkilökoht. 8. joukkue 11.
2018 MM Tryon (USA): Supremo, vapaaohjelma 8. henkilökoht. 9. joukkue 10.
Facebookissa: https://www.facebook.com/piareittiparadressage
Instagramissa: @piareitti_paradressage
Paralympiakomitean urheilijakortti: LINKKI
Tokion osallistujalista: https://inside.fei.org/system/files/PG%20ParaDressage%20Definite%20Entries_update%2016.08.2021.pdf
Kansainvälisen ratsastajainliiton urheilijaesittely: http://www.fei.org/bios
Tokyo 2020 -sivusto: https://olympics.com/tokyo-2020/en/paralympics/
Kilpailun kulku
Henkilökohtaiseen kilpailuun osallistuvat ratsukot suorittavat henkilökohtaisen ohjelman, jonka kahdeksan parasta kustakin ryhmästä jatkaa vapaaohjelmaan musiikilla. Molemmissa kilpailuissa jaetaan henkilökohtaiset mitalit. Joukkuemitalit jaetaan joukkueohjelman jälkeen joukkueen kolmen ratsukon yhteen lasketuiden tulosten perusteella. Joukkueilla ei ole käytössä ns. drop scorea eli neljän joukkueratsukon menetelmää, jossa huonointa tulosta ei lasketa joukkuetuloksiin.
Kilpailun aikataulu
Keskiviikko 25.8.
Hevosten eläinlääkäritarkastus klo 3.00 (klo 9.00 paikallista aikaa)
Torstai 26.8. klo 9.00-15.50 (15.00-21.50 paikallista aikaa)
Henkilökohtainen mitalikilpailu – Ryhmät II, IV ja V
Klo 11.50 Pia Reitti ja Supremo, ryhmä IV
Henkilökohtaisen kilpailun mitalien jako – Ryhmät II, IV ja V
Perjantai 27.8. klo 9.00-15.50 (15.00-21.50 paikallista aikaa)
Henkilökohtainen mitalikilpailu – Ryhmät I, III
Klo 10.00 Katja Karjalainen ja Dr Doolittle, ryhmä I
Henkilökohtaisen kilpailun mitalien jako – Ryhmät I ja III
Lauantai 28.8. klo 11.00-16.10 (17.00-22.10 paikallista aikaa)
Joukkueohjelma musiikilla – Ryhmät III, II ja I
Sunnuntai 29.8. klo 6.00-8.45 (12.00-14.45 paikallista aikaa)
Joukkueohjelma musiikilla – Ryhmät IV ja V
Joukkueohjelman mitalien jako
Maanantai 30.8. klo 9.00-11.20 (15.00-17.20 paikallista aikaa)
Hevosten eläinlääkäritarkastus klo 3.00 (klo 9.00)
Vapaaohjelma – Ryhmät IV ja V
Klo 10.00 ryhmän IV finaali, vapaaohjelma musiikilla - Pia Reitti ja Supremo, jos kahdeksan parhaan joukossa henkilökohtaisessa kilpailussa
Vapaaohjelman mitalien jako - Ryhmät IV ja V
Maanantai 30.8. klo 12.00-15.35 (18.00-21.35 paikallista aikaa)
Vapaaohjelma – Ryhmät III, II ja I
Klo 15.00 ryhmän I finaali, vapaaohjelma musiikilla – Katja Karjalainen ja Dr Doolittle, jos kahdeksan parhaan joukossa henkilökohtaisessa kilpailussa
Vapaaohjelman mitalien jako – Ryhmät III, II ja I
YLE:n lähetykset Tokion paralympialaisista
Yle lähettää Tokion paralympialaisista noin 90 tuntia ohjelmaa. Suorien lähetysten lisäksi on joka päivä TV2:ssa kooste, jossa ovat mukana päivän tärkeimmät hetket. Paikan päällä olevat toimittajamme haastattelevat suomalaisurheilijoita ja välittävät tunnelmat kotikatsomoihin. TV2:n ja Areenan suorien lähetysten lomassa nähdään ne suomalaissuoritukset, joita kisajärjestäjien kamera ei ole tavoittanut. Kisoja voi seurata myös Yle Urheilun nettisivujen sekä Yle-sovelluksen kautta.
1. kisapäivä: tiistai 24.8.
TV2 klo 13.50 Avajaiset
3. kisapäivä: torstai 26.8.
Klo 11.09 Pia-Pauliina Reitti (kouluratsastus Grade 4)
TV2 klo 10.50 Ratsastus ja uinti (Reitti, Latikka)
TV2 klo 19.00 Päivän huippuhetket
4. kisapäivä: perjantai 27.8.
19.00 Katja Karjalainen (kouluratsastus, Grade I)
TV2 klo 8.50 ratsastus (Karjalainen)
TV2 klo 21.10 Päivän huippuhetket
7. kisapäivä: maanantai 30.8.
Klo 9.00 Pia-Pauliina Reitti (kouluratsastus, Grade 4, jos selviytynyt jatkoon)
Klo 9.00 Katja Karjalainen (kouluatsastus, Grade 1, jos selviytynyt jatkoon)
TV2 klo 8.50 Ratsastus (Reitti, Karjalainen)
TV2 klo 19.00 Päivän huippuhetket
Lisätietoa: https://yle.fi/urheilu/3-12044514
Uutiset
- 22.1.2025Aaltoselle, Kangasniemelle ja Manniselle OKM:n urheilija-apuraha
- 21.1.2025Lähtisitkö kunta- tai aluevaaliehdokkaaksi?
- 20.1.2025Osallistu virallisen NBECH logon suunnittelukilpailuun
- 20.1.2025Hevosten hyvinvointimittaristo julkaistu
- 20.1.2025Eventing Forumissa ja NSO-seminaarissa kehitettiin kenttäratsastusta
- 16.1.2025Ratsastajat upeasti esillä Urheilugaalassa
- 16.1.2025SRL ja Pohjola Vakuutus jatkavat yhteistyötä
- 14.1.2025SRL: Voimaa ja notkeutta satulaan -oheisliikuntahaaste alkaa - ilmoita tiimisi nyt mukaan
- 13.1.2025Olympialajien maajoukkuekapteenit nimetty
- 13.1.2025Vuoden palkittavat 2024 - anna ehdotuksesi palkittavista!