Suomen Pariisin olympia- ja paralympiaratsastajia palkittiin mestariratsastajamerkeillä
26.10.2024
Suomen Ratsastajainliitto jakaa menestyneille suomalaisille kilparatsastajille Mestariratsastajamerkin. SRL:n hallitus jakoi Mestariratsastajamerkit Horse Show’ssa olympialaisten ja paralympialaisten osallistumisen perusteella Joanna Robinsonille, Veera Manniselle, Jonna Aaltoselle ja Laura Kangasniemelle.
Emma Kanervalle, Henri Ruosteelle, Elisabet Ehrnroothille, Sanna Siltakorvelle ja Katja Karjalaiselle mestariratsastajamerkki on myönnetty jo aiemman saavutuksen perusteella.
Mestariratsastajamerkkiä jakamassa olivat Suomen Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen, Ratsastajainliiton Huippu-urheilun johtoryhmän puheenjohtaja Satu Väihkönen
sekä Ratsastajainliiton urheilujohtaja Jutta Koivula.
”Paikan päällä Pariisissa oli mahtava tunne ja ratsastus saatiin kyllä kaikkien huulille muiden urheilulajien joukkoon, meidät noteerattiin upeasti. Kaikki urheilijat ja taustajoukot tekivät todella hienoa työtä ja kaikki venyivät merkittäviin hienoihin suorituksiin”, Marjukka Manninen kiitteli.
Ratsastajiemme saavutukset Pariisin olympialaisissa ja paralympialaisissa ovat monella tapaa historialliset ja merkitykselliset. Olympiajoukkueessa oli mukana kuusi ratsukkoa kahdessa lajissa, määrä, joka on edellisen kerran ylittynyt vuonna 1956 Melbournen olympialaisissa (ratsastus järjestettiin Tukholmassa). Edellisen kerran Suomelta on kilpaillut koulujoukkue olympialaisissa Soulissa vuonna 1988. Pariisissa koulujoukkueemme saavutti upeasti pistesijan, kahdeksannen sijan joukkuekilpailussa. Se oli yksi koko Suomen olympiajoukkueen parhaista saavutuksista. Emma Kanerva jatkoi loistavaa suorittamistaan vielä henkilökohtaisessa kilpailussa, Grand Prix vapaaohjelmassa, jossa hän sijoittui Greek Airilla 12. sijalle henkilökohtaisella ennätystuloksellaan!
Myös kenttäratsastuksessa ei ole ollut mukana enempää kuin yksi ratsastaja sitten 1950-luvun. Veera Manninen teki Sir Gregillä tasaisen varmaa tulosta ja sijoittui lajinsa nuorimpana kilpailijana 36. tilalle. Sanna Siltakorpi ja Bofey Clickin tyylikkään kilpailun keskeytti ennen viimeistä osakoetta hevosen lievä vamma. Bofey on onneksi palannut jo radoille tavoitteena ensi kesän EM-kilpailut.
Merkittävä saavutus oli myös historian ensimmäisen suomalaisen parakoulujoukkueen kilpaileminen paralympialaisissa. Sen eteen koko paramaajoukkue kiersi viime vuoden kansainvälisiä kilpailuja karsintatuloksia hankkiakseen. Upeimpia hetkiä paralympialaisissa ovat olleet Jonna Aaltosen ja Laxton For U:n henkilökohtaiset ennätystulokset, ja koko joukkueen, hevosen omistajat ja tukijat mukaan lukien, upea yhteishenki ja toisensa auttaminen ja kannustaminen!
Tänään kokoonnuimme kiittämään ratsastajia ja heidän taustajoukkojaan, hevosten omistajia, valmentajia, hevosenhoitajia, avustajia, joukkueenjohtoa ja moni muita tukihenkilöitä heidän upeasta sitoutumisestaan ja panoksestaan.
Koulujoukkue upeasti pistesijalle ja Emma Kanerva ennätyksiinsä
Emma Kanerva oli Suomen olympiaratsastajista suurin onnistuja tehden ennätystuloksiaan Pariisin olympialaisissa Greek Airilla. Kanerva paransi tuloksiaan jokaisena kilpailupäivänä ja ratsasti upeasti henkilökohtaiseen finaaliin, johon karsintapäivien tulosten perusteella 18 parasta ratsukkoa pääsi esittämään vapaaohjelman musiikilla. Kanerva ja Greek Air suorittivat tyylikkään rikkeettömän vapaaohjelman ja nousivat finaalissa 12. sijalle huikealla ennätystuloksellaan 81,607 prosenttia.
”Pariisin olympialaiset tähänastisen uran kohokohta, en osannut unelmoida, että kaikki menee niin nappiin. Kaikki palaute ja positiiviset viestit, joita olen saanut ovat olleet huikeita”, Kanerva herkistyy.
Joukkueen esiintyminen median edessä säväytti positiivisesti, ja ratsastus on noussut uudella tavalla esiin laajemmalle yleisölle.
”Tulee ylpeä fiilis, että on voinut saavuttaa jotakin sellaista, mistä muutkin ihmiset voivat iloita. Ammatillisesti, henkisesti ja tunteellisesti olympialaiset olivat hieno kokemus”, Kanerva kertoo.
Joukkuekaverit Henri Ruoste ja Joanna Robinson muistelivat myös Pariisin matkaa.
”Minulla on tapana mennä kilpailuissa sellaiseen omaan urheilijan kuplaani, ympäristön havainnointi ei silloin ole prioriteettilistalla. Keskittyminen oli täysillä myös olympialaisissa, mennään yksi rata kerrallaan. Ei tule mieleen toista kisapaikkaa, joka olisi yhtä vaikuttava, kaikki järjestelyt toimivat hyvin. Pariisista jäi positiiviset muistot, ja siitä on hyvä jatkaa tähtäin kohti seuraavia olympialaisia”, Ruoste kertoo.
Ruosteen päätähtäin on ensi kesän EM-kilpailuissa.
”Pariisin jälkeen Tiffanys Diamondin kanssa palattiin takaisin perusratsastukseen, katsotaan hallikauden aloittamista rauhassa.”
Joanna Robinson 7- ja 9-vuotiaat lapset kannustavat kotona, koko perhe urheilee yhdessä.
”Lapsetkin ovat pikkuhiljaa alkaneet hahmottaa, kuinka kova juttu olympialaiset ovat, ja siitä innostuneina saaneet aivan uudenlaista intoa urheiluun!”
Robinsonin suunnitelmissa lähteä taas Espanjaan ja Portugaliin kilpailemaan.
”Pariisi oli ihan mahtava kokemus, ihmisten yhteisöllisyys ja yhteishenki oli mieletöntä. Olen kiitollinen, että pääsin mukaan joukkueeseen. Tästä on hyvä jatkaa, ja nälkä tekemiseen on kova.”
Veera Manninen ja Sir Greg 36. – Sanna Siltakorpi keskeytti hevosen vamman vuoksi
Sanna Siltakorpi ja Veera Manninen aloittivat Pariisin olympialaisten urakkansa kenttäratsastuksen koulukokeella heti olympialaisten ensimmäisenä kilpailupäivänä. Molemmat ratsukot suorittivat melko tasaisen kouluradan. Maastokokeessa Veera ja Sir Greg tekivät tyylikkään estevirheettömän suorituksen pelkillä yliaikavirheillä. Sanna ja Bofey Clickille saivat virhepisteitä yliajasta ja turvakannattimen laukeamisesta. Ratsukko ei kuitenkaan jatkanut kolmannen päivän rataestekokeeseen Bofey Clickin saaman lievän vamman takia. Hevonen on nyt taas kunnossa, ja sai kaksi viikkoa sitten kilpailuissa kvaalituloksen ensi vuoden EM-kilpailuihin.
”Minulla on kilpailussa aina samat perusrutiinit, yritin olla liika ajattelematta olevani olympialaisissa. Hurraava ja äänekäs ranskalaisyleisö toi oman tunnelman suorittamiseen”, Siltakorpi muistelee Pariisin tunnelmia.
Rataestekokeessa Veera ja Sir Greg jatkoivat tasaista suorittamistaan jälleen estevirheettömällä suorituksella, ainoastaan muutamilla aikavirheillä. Ratsukko oli lopputuloksissa sijalla 36, mikä oli upea kokonaistulos kenttäkilpailun nuorimmalle, 23-vuotiaalle ratsastajalle! Palautuminen ja paluu arkeen Suomessa on sujunut hyvin.
”Treenit kulkevat normaalisti kotona Pieksämäellä, hevoset voivat hyvin ja arki rullaa mukavasti. Sir Greg sai pitkän palautumisjakson, se pääsi laitumelle ja olemme tehneet vesikävelyä järvessä”, Manninen kertoo.
”Olympialaiset olivat kokonaisuudessaan ihan huikea kokemus. Jännitin olympialaisiin kvaaleja kerätessäni kilpailuita enemmän, olympiapaikan saatuani pystyin vain nauttimaan matkasta!”
Parakouluratsastuksessa historiallinen joukkuepaikka
Parakouluratsastuksessa Suomesta oli mukana ensimmäistä kertaa historiassa kolmihenkinen joukkue. Parhaiten onnistui Jonna Aaltonen ja Laxton For U, jotka tekivät kaksi kertaa henkilökohtaisen ennätyksensä.
”Laxton For U pitää suurista areenoista, luottamuksen eteen on tehty paljon töitä. Pariisiin valmistauduttiin huolella, tehtiin useampi valmisteleva kilpailu.”
Aaltonen huolehti jaksamisestaan erityisen hyvin paralympialaissa, jonka hän uskoi mahdollistaneen ennätystuloksen syntymisen.
”Kevensin omaa fyysistä taakkaani. En ajanut hevosia itse Ranskaan, vaan sain lentää sinne ja pelkästään keskittyä omaan suoritukseen. Kisakylässä fysioterapeutit ja koko tiimi teki eteeni erinomaista työtä. Nukuin ja lepäsin todella paljon. Kaikki järjestelyt toimivat tosi hyvin.”
Jonna Aaltonen on yrittäjä ja ratsastusvalmentaja Erkylän Kartanon tallissa. Aaltonen aloitti ratsastamisen 7-vuotiaana ja kilpaili ennen sairastumistaan kouluratsastuksessa kansainvälisellä tasolla. Jonna sai vuonna 2021 koronarokotteesta selkäydintulehduksen, joka jätti keskushermostoon pysyviä vaurioita. Valmentajansa Janne Berghin kannustamana ratsastaja siirtyi kilpailemaan parakouluratsastuksessa. Ensimmäisellä kaudellaan ratsukko kilpaili jo PM- ja EM-kilpailuissa.
Katja Karjalainen aloitti ratsastuksen 9-vuotiaana. Hän sairastui 25-vuotiaana vakavaan verisuonitulehdussairauteen, vaskuliittiin, josta seurasi näkö- ja liikuntakyvyn heikkeneminen. Katjan oikea silmä poistettiin ja vasemman silmän näkökyky on tällä hetkellä erittäin vähäinen. Hän saa radalla liikkumiseensa apua huutajalta, sillä hänen hahmotuskykynsä on heikko.
Kirkkaimpina saavutuksina Katjalla on paralympialaisista Lontoosta hopeaa ja viides sija, Pekingistä neljäs ja seitsemäs sija ja Tokiosta kuudes sija sekä MM- ja EM-pronssia. Lisäksi hänellä on useita PM-ja SM-mitaleja. Pariisissa Katja edusti Suomea paralympialaisissa jo viidettä kertaa!
Laura Kangasniemi on Tuusulasta ja treenaa nyt Saksassa. Suomessa valmentaja on Siiri Kyrö. Esteratsastajana kilpaillut Kangasniemi joutui ratsastusonnettomuuteen vuonna 2017, jonka seurauksena laji vaihtui ensin kouluratsastukseen ja sittemmin parakouluratsastukseen.
Hänet valittiin vuonna 2021 Suomen Paralympiakomitean koordinoimaan nuorten Tulevaisuuden tähdet nimiseen valmennusryhmään. Kaudella 2023 Kangasniemi kilpaili ensimmäistä kertaa PM- ja EM-kilpailuissa, joissa sijoitus oli Goldprinsin kanssa yhdeksäs.
”Hevonen on viihtynyt Saksassa todella hyvin ja treenit ovat menneet paljon eteenpäin.”
Kangasniemi treenaa paljon fysiikkaa ratsastamisen lisäksi.
”Mitä paremmin tunnen oman kroppani, sitä helpompi minun on toimia ja ratsastaa. Talvi treenataan ja haetaan hyvää tunnetta radoille”, ensi kesän EM-kilpailuihin tähtäävä Kangasniemi kertoo.
Koulujoukkue
Emma Kanerva (ja Greek Air)
Henri Ruoste (ja Tiffanys Diamond)
Joanna Robinson (ja Glamouraline)
Elisabet Ehrnrooth (ja Daytona) (matkustava vararatsastaja)
Kenttäratsastajat
Veera Manninen (ja Sir Greg)
Sanna Siltakorpi (ja Bofey Click)
Parakouluratsastusjoukkue
Katja Karjalainen (ja Kameo)
Jonna Aaltonen (ja Laxton For U)
Laura Kangasniemi (ja Goldprins)
Ratsastuksen lajijohtaja ja maajoukkuekapteeni
Tanja Takkula
Parakoulujoukkueen valmentaja
Janne Berg
Lisätietoa: https://www.ratsastus.fi/paris-2024/
Uutiset
- 16.11.2024Kurkista säännöllisesti hevosen suuhun
- 16.11.2024Hevosen klippaus - suojaava karvapeite auttaa hevosen elimistön lämmön säätelyssä
- 15.11.2024Pohjoismaiden ja Baltian mestaruudet 25.-29.6.2025 Ypäjällä
- 14.11.2024Hevosen hyvinvointi FEI:n yleiskokouksen keskiössä
- 14.11.2024Ainutlaatuinen kansainvälinen tapahtuma yhdistää ratsastusalan ammattilaiset ympäri maailman
- 13.11.2024Hevosen loimi lämmittää mutta voi myös aiheuttaa kipua
- 12.11.2024EQPro-sarjan parhaat nuoret kouluhevoset palkittiin Ypäjällä
- 6.11.2024Syyskokouksessa tietoa SRL:n säästötoimista ja korotusesitys jäsenmaksuun
- 4.11.2024Emma Kanerva ratsasti ennätyspisteet olympiafinaalissa – nyt ehdolla Sykähdyttävimmäksi Urheiluhetkeksi!
- 30.10.2024Pariisin olympiahevonen Glamouralinen on yksi suosituista Kummihevosista