Tiivis tunnelma lajiseminaareissa
23.11.2019
Ratsastajainliiton useimpien lajien lajiseminaarit järjestettiin tänään Helsingissä. Mukana oli iso joukko eri urheilulajien aktiivisia toimijoita. Aamupäivällä kokoontuivat olympialajit, iltapäivän ohjelmassa oli pienempien lajien seminaareja.
Lajiseminaarit keräsivät paljon väkeä. Päivän aluksi puhuttiin kaikkien lajien yhteisistä asioista.
Tiivis tunnelma lajiseminaareissa
Ratsastajainliiton useimpien lajien lajiseminaarit järjestettiin tänään Helsingissä. Mukana oli iso joukko eri urheilulajien aktiivisia toimijoita. Aamupäivällä kokoontuivat olympialajit, iltapäivän ohjelmassa oli pienempien lajien seminaareja.
Aamun avauksena liiton urheilujohtaja Aki Ylänne esitteli urheilun nykytilannetta ja toiminnan painopisteitä. Ensi vuonna vietetään liiton satavuotisjuhlia, jotka näkyvät monella tavalla vuoden aikana. Vuoden tapahtumat käynnistävät 15. helmikuuta, jolloin järjestetään Vantaalla tulevaisuusseminaari. Sen jälkeen vuoden tärkeitä tapahtumia ovat muun muassa Pohjoismaiset mestaruuskilpailut sekä ratsastuskoulujen oppilaiden mestaruudet. Juhlavuosi päättyy marraskuussa järjestettävään gaalajuhlaan.
Aamupäivän lajiseminaareissa oli sovinnollinen tunnelma. Lajit pohtivat tämän vuoden tapahtumia ja suunnittelivat tulevan vuoden kilpailukalentereita. Myös tärkeimmät sääntömuutokset käytiin läpi.
Kouluseminaarissa keskityttiin alkuun miettimään hevosen hyvinvointia kilpailuissa, miten se voidaan turvata ja mitä kaikkea aiheeseen liittyy. Vilkasta keskustelua käytiin esimerkiksi nuorten hevosten luokista ja siitä, että olisi tärkeää päästää nuoret hevoset tutustumaan kilpailurataan ennen luokan alkua, kuten estepuolellakin nykyisin usein tehdään. Keskiöön nousivat myös pohjan kunto, riittävän isot verryttelyalueet, hevosautoalueen valvonta sekä eri toimihenkilöiden vastuualueet.
Esteseminaarissa puhuttiin paljon kilpailukalenterista sekä nuorten hevosten luokista. Nyt on esitetty ajatuksia, että 5- ja 6-vuotiaiden hevosten sarjakilpailujen tasoa voitaisiin nostaa, jotta hevosia voisi valmistella MM-kilpailuihin suomalaisissa kilpailuissa. Samaan aikaan halutaan kuitenkin varmistaa myös riittävä määrä kilpailuluokkia niille nuorille hevosille, jotka eivät ole syystä tai toisesta ikäluokkansa kärjen tasolla. Gp-sarjan toteutus ja aikataulut puhuttivat myös, sillä osa kärkiratsastajista osallistuu Nations’ Cup -kilpailuihin ulkomailla ja tämä vaikuttaa suuresti gp-sarjan lähtijämäärään, jos kilpailut ovat samana viikonloppuna. Gp-sarjan finaalin konsepti palautetaan ennalleen, jotta finaali olisi ratsastajille kiinnostavampi.
Esteratsastukseen tulee uusi sarjakilpailu Small GP, jonka on tarkoitus valmistella poni- ja lapsiratsastajia kansainvälisiin mestaruuksiin.
– Haluamme, että radoissa on alusta alkaen riittävästi teknistä haastetta, kuvaili estekomitean puheenjohtaja Markus Backlund.
– Kaikkien kärkisarjojen tavoite on nimenomaan viedä ratsukoita kohti kansainvälistä uraa.
Laakson kentän pohja puhutti, ja seminaariväen iloksi Kenneth Wrede kertoi, että pohja kunnostetaan tulevana vuonna.
– Kaikki hiekat seulotaan ja kivet poistetaan, verryttelyalue suoristetaan ja salaojitetaan ja sinne tulee uusi kantava kerros. Kilpailukenttä myös suoristetaan.
Kenttäratsastuksen seminaarissa käytiin läpi vuoden 2019 starttimäärät ja kalenteri vuodelle 2020. FEI:n sääntömuutokset on siirretty myös kansallisiin sääntöihin. Näkyvin niistä on kenttäratsastuksen oma varoituskortti, joka korvaa monessa kohtaa keltaisen kortin. Aiemmin kenttäratsastuksessa on määrätty keltaisia kortteja huomattavasti enemmän kuin muissa olympialajeissa. Useimmiten kortti määrätään syistä, jotka liittyvät turvallisuuteen.
Kenttäratsastuksessa myös keskusteltiin vilkkaasti yhden tähden luokista ja niiden mahdollisesta järjestämisestä Suomessa. Tämä kilpailutaso tuli kansainväliseksi luokaksi vuoden 2019 alusta, mutta yhden tähden luokkia ei ole sisällytetty Suomen kansallisiin kilpailusääntöihin.
Teksti ja kuvat: Jutta Koivula
Aki Ylänne puhui seminaarien aluksi yleisistä asioista. Kilpailujärjestelmä muuttuu vuoden alusta viisiportaisesta kolmiportaiseksi. Aiempi 1-taso on jatkossa seurakilpailu, 2-taso aluekilpailu ja 3 – 5-tasot kansallisia kilpailuja.
Kouluratsastusseminaarin paneelikeskustelijat, vas. Maria Colliander, Stella Hagelstam, Maria Pyykönen, Sirpa Airaksinen ja Riitta Holopainen.
Kouluratsastuksen seminaarissa palkittiin vuoden 2018 Kyra Kyrklundin stipendin voittaneet Piia Salminen, Janni Martikainen ja Tuisku Lamberg.
Elmo Jankari puhumassa kenttäratsastusseminaarissa.
Uutiset
- 12.12.2024Helsinki International Horse Show´lle merkittävä valtionavustus
- 12.12.2024Ypäjän Hevosopisto tuo kansainvälisen Finnderbyn takaisin – perinteikäs kilpailu hypätään 28. kesäkuuta 2025
- 11.12.2024Veera Salminen toista kertaa ponien kansainväliseen finaaliin
- 8.12.2024Pekka Larsenin muistoa kunnioittaen
- 1.12.2024Valtteri Gundersby ja Clavina Y estehallimestarit 2024
- 30.11.2024Esteratsastuksen BOWA Hallisarja käynnistyi Ypäjällä
- 29.11.2024Ratsastustuntien arvonlisävero nousee 14 prosenttiin
- 28.11.2024Olympialaisten koulujoukkueelle kaksi ehdokkuutta Urheilugaalassa!
- 25.11.2024Nyholm ja Gundersby uudelleen valittiin Ratsastajainliiton hallitukseen
- 24.11.2024Syyskokouksessa palkittiin kymmenen alan ansioitunutta toimijaa