Tukesin tuore raportti - Ratsastajan tasapaino vaikuttaa merkittävästi turvallisuuteen
24.2.2023
Valtaosa ratsastustapaturmista aiheutuu ratsastajan tasapainon menetyksestä ja putoamisesta. Monet tapaturmat olisi mahdollista välttää. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) julkaisema raportti pureutuu tapaturmien syihin ja ennaltaehkäisyyn.
Tiedote Tukes
Tukes on analysoinut tapaturmia, joita sille on ilmoitettu vuosien 2017-2021 aikana. Raportissa ovat mukana ratsastuskouluissa ja muissa ratsastuspalveluissa tapahtuneet asiakastapaturmat.
Suurin osa Tukesiin ilmoitetuista ratsastustapaturmista aiheutui ratsastajan tasapainon menetyksestä, josta on seurannut putoaminen. Putoaminen tapahtui esimerkiksi tilanteissa, jossa hevonen laukkaa kaarteessa tai tekee ison hypyn esteelle. Hevonen toimii näissä tilanteissa oikein, mutta ratsastajan tasapaino ei ole ollut riittävä.
Sekä palveluntarjoajan että ratsastajan tulee pohtia, missä vaiheessa ratsastaja on tasapainoltaan valmis vaativampiin suorituksiin ja erityisesti esteisiin. Hyvällä kehonhallinnalla jokainen ratsastaja voi itse parantaa ratsastuksen turvallisuutta.
Osa tapaturmista aiheutui hevosen pelästymisestä tai riehaantumisesta. Kaikkea hevosen lajityypillistä käyttäytymistä ei pystytä kokonaan ennakoimaan. Ratsastuskouluyrittäjät voivat kuitenkin vaikuttaa turvallisuuteen huolehtimalla hevosten koulutuksesta, liikunnasta, ruokinnasta, olosuhteista ja ulkoisista ärsykkeistä sekä valitsemalla toimintaan soveltuvat hevoset huolella. Ratsastuspalveluita tarjoavalta yrittäjältä vaaditaankin monenlaista osaamista ja kokemusta hevosten kanssa toimimisessa.
Tavallinen ratsastuksen harrastaja pystyy parantamaan omaa turvallisuuttaan monella tapaa: kehittämällä hevostaitojaan, huolehtimalla omasta kunnosta ja kehonhallinnasta sekä päivittämällä omat turvavarusteet ajan tasalle.
Tukes valvoo viranomaisena kuluttajaturvallisuuslain noudattamista ratsastuspalveluita tarjoavissa yrityksissä. Käytännössä Tukes valvoo toimintaa tekemällä tarkastuskäyntejä talleille ja ratsastuskouluille. Valvonnan pääpaino on valmentavassa valvonnassa, eli Tukes pyrkii ohjaamaan ja neuvomaan yrityksiä ja muistuttaa niitä kuluttajaturvallisuuslain velvoitteista.
Linkki raporttiin: Tapaturmat ratsastuspalveluissa Suomessa | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Mitä voin harrastajana tehdä turvallisuuden parantamiseksi?
23.3.2023 klo 18-19 Webinaari ratsastuksen turvallisuudesta harrastajille
Tervetuloa kuuntelemaan koostetta Tukesin tapaturmaraportista sekä saamaan vinkkejä, mitä jokainen harrastaja voi tehdä oman turvallisuutensa parantamiseksi. Ilmoittautuminen
29.3.2023 klo 10-12 Webinaari ratsastuksen turvallisuudesta yrittäjille
Tervetuloa kuuntelemaan koostetta Tukesin tapaturmaraportista sekä keskustelemaan hyvistä käytännöistä turvallisuuden parantamisen suhteen. Ilmoittautuminen
Uutiset
- 16.11.2024Kurkista säännöllisesti hevosen suuhun
- 16.11.2024Hevosen klippaus - suojaava karvapeite auttaa hevosen elimistön lämmön säätelyssä
- 15.11.2024Pohjoismaiden ja Baltian mestaruudet 25.-29.6.2025 Ypäjällä
- 14.11.2024Hevosen hyvinvointi FEI:n yleiskokouksen keskiössä
- 14.11.2024Ainutlaatuinen kansainvälinen tapahtuma yhdistää ratsastusalan ammattilaiset ympäri maailman
- 13.11.2024Hevosen loimi lämmittää mutta voi myös aiheuttaa kipua
- 12.11.2024EQPro-sarjan parhaat nuoret kouluhevoset palkittiin Ypäjällä
- 6.11.2024Syyskokouksessa tietoa SRL:n säästötoimista ja korotusesitys jäsenmaksuun
- 4.11.2024Emma Kanerva ratsasti ennätyspisteet olympiafinaalissa – nyt ehdolla Sykähdyttävimmäksi Urheiluhetkeksi!
- 30.10.2024Pariisin olympiahevonen Glamouralinen on yksi suosituista Kummihevosista