Uusi joukkueenjohtajaprojekti tähtää menestykseen

13.1.2022

Ratsastajainliitossa on aloitettu viime vuoden lopulla eri lajien yhteinen joukkueenjohtajaprojekti. Sen tavoitteena on kouluttaa uusia joukkueenjohtajia arvokilpailuihin ratsastajien, valmentajien ja tukijoukkojen avuksi. Joukkueenjohtajalla on tärkeä rooli joukkueen käytännön asioiden hoitamisessa, edunvalvonnassa, joukkuehengen luomisessa ja päätöksenteossa.

Veera Manninen ja Sir Greg. Kuva Sonja Holma.

 

Uuden projektin myötä halutaan myös tarkentaa joukkueenjohtajan työnkuvaa ja lisätä eri lajien maajoukkueiden ja Ratsastajainliiton välistä yhteistyötä ja ajatustenvaihtoa. Joukkueenjohtajakoulutukseen hakeutui 31 henkilöä 8 lajista.

 

”Oma intressini liittyy oman lajini ja kansainvälisen urheilumme kehittämiseen. Kansainvälisellä tasolla kaikkien, niin urheilijoiden kuin tukijoidenkin, pitää olla mahdollisimman hyviä. Tämä on siihen yksi hyvä työkalu. Mitä parempi koko järjestelmämme on, sitä parempia tuloksia voimme odottaa”, yksi koulutettavista, kenttäratsastuksen liittovalmentaja Petri Tolmunen kertoo.

 

Koulutusta vetää Ratsastajainliiton urheilujohtaja Jutta Koivula.

 

”Joukkuetoiminta on ollut meillä hyvin valmentajavetoista”, Koivula kertoo.

 

”Kun kansainvälinen toiminta kasvaa ja ammattimaistuu koko ajan, tarvitaan valmentajien lisäksi muidenkin toimijoiden panoksia enemmän. Joukkueenjohtajat ovat perinteisesti meillä toimineet projektiluontoisesti yksi kisa kerrallaan, mutta nyt halutaan pitkäjänteisempää ja ammattimaisempaa yhteistyötä ratsastajien ja valmentajien kanssa.”

 

”Haluamme myös luoda eräänlaisen manuaalin joukkueenjohtajatoimintaan, jotta kaikki tietäisivät, mitä tehtäviä rooliin kuuluu ja mitkä ovat velvollisuudet ja oikeudet. Samalla lisätään lajien välistä yhteistyötä ja verkostoitumista ja estetään kokemusperäisen tiedon häviäminen. Tarkoitus on lähettää isompiin kilpailuihin, kuten esimerkiksi joihinkin pohjoismaisiin mestaruuskilpailuihin, varsinaisen joukkueenjohtajan avuksi uudempia toimijoita kasvamaan näihin tehtäviin.”

 

Koulutuksia järjestetään kevään aikana viisi, joista kaksi on jo pidetty. Koulutettavat ovat jo saaneet oppia paperisulkeisista, kuulleet Olympiakomitean edustajien ja ratsastuksen kokeneiden joukkueenjohtajien ajatuksia joukkuetoiminnasta.

 

”Ensimmäiset tapaamiset ovat olleet todella hyviä. On erittäin hyvä, että kaikkien lajien edustajat ovat yhdessä ja vaihtavat kokemuksia ja tietoa. Olemme jo kuulleet, mitä kaikkea kilpailureissuilla voi tapahtua. On hieno asia, että tähän satsataan”, Tolmunen kiittää.

 

Tolmunen on myös tyytyväinen siitä, että koulutuksessa on mukana kokeneen kaartin lisäksi ilahduttava määrä nuoria. Näin nuori polvi pääsee oppimaan kokeneiden joukkueenjohtajien rinnalla ja kasvamaan pikkuhiljaa haastavaan rooliin.

 

Kilparatsastajasta valmentajaksi siirtynyt Tolmunen, 53 haluaa jakaa kokemustaan ja ammattitaitoaan opettamalla erityisesti nuoria ratsastajia. Hän on jo kolme vuotta valmentanut ja antanut hevosensa nuoren lupauksen, Veera Mannisen, käyttöön. Yhteistyön myötä Manninen voitti viime kaudella senioreiden Suomen mestaruuden, oli seitsemäs nuorten EM-finaalissa ja sijoittui ensimmäisessä neljän tähden kansainvälisessä kilpailussaan.

 

”Veeran ja Sir Gregin matkassa olen nähnyt, miten hyvin isot ratsastusmaat organisoivat valmentajan ja joukkueenjohtajan tuen ratsastajille. Eikä kyseessä ole ollut edes arvokilpailu, vaan tavalliset kansainväliset kisat. Nuorten on hyvä kasvaa joukkuetoimintaan ja -ajatteluun jo varhain.”

 

Seuraavissa koulutuksissa keskitytään ratsastajien ja hevosten terveyteen ja hyvinvointiin, arvokilpailujen käytäntöihin, tiedotukseen, joukkueen pelisääntöihin ja kuullaan kokeneen stewardin ajatuksia toiminnasta arvokilpailuissa.

 

”Pitkällä tähtäimellä tavoitteena on varmistaa se, että meillä on jatkossa osaavia joukkueenjohtajia lajille, selkeyttää käytäntöjä, saada joukkuekulttuuri vahvemmaksi ja lisätä osaamista kaikilla tasoilla”, Koivula kommentoi.