Valmennuksen uusi juna starttaa Ypäjältä 1.5. klo 10.01 – oletko mukana kyydissä?

12.4.2018

Mikael Forsténin viesti esteratsastuksen maajoukkuevalmennettaville:

Valmennuksen uusi juna starttaa Ypäjältä 1.5. klo 10.01
– oletko mukana kyydissä?

- Oletko mukana esteratsastuksen maajoukkuetoiminnassa junioreista ylöspäin? Tervetuloa Ypäjälle tiistaina ja keskiviikkona 1.-2. toukokuuta. Silloin lähtee liikkeelle estevalmennuksen uusi aikakausi Suomessa, ja toivon lämpimästi, että sinä olet mukana! Suomen Ratsastajainliiton puheenjohtaja, esteratsastaja ja -valmentaja Mikael Forstén sanoo.

(Kuvassa Mikael Forstén - Isaac du Jonquet EM-radalla 2009 Windsorissa, ratsukko oli 11:s.)

Tarkoituksena on luoda uusi systeemi, joka tuottaa huippu-urheilua.

- Osaaminen on kaiken ydin. Meidän täytyy tehdä töitä ja panostaa suomalaisen osaamisen kehittämiseen. Meidän pitää uskoa itseemme, ja hakea alan kansainvälisiltä huipuilta oppia niin, että maamme alkaa tuottamaan nuoria ammattilaisten alkuja, joilla on riittävän hyvä pohja, miltä he itse voivat ponnistaa kohti kansainvälistä huippu-urheilua ja arvokilpailuja.

- Tarkoitus on uudistaa koko ratsastus- ja valmennuskulttuuri niin, että siihen yhdistetään myös valmentajavalmennus, ja luodaan yhdessä selkeä valmennuslinja alkaen nuorten hevosten ratsutuksesta, Forstén sanoo.

Suomen Ratsastajainliitto käynnistää esteratsastuksen uuden valmennustoiminnan yhteistyössä Ypäjän valtakunnallisen valmennuskeskuksen kanssa.

- Iloitsen nopeasta aikataulusta ja näen, että tästä on saatavissa hyvää nostetta niin Valmennuskeskuksen toimintaan kuin valmentajien ammattitaidon kehittämiseen ja ylläpitämiseen. Valmennuskeskus on innolla mukana käytännön toteutuksessa, valmennuskeskuksen johtaja Pirkko Herd sanoo.


Bert Romp and Mr Blue, photo Stal Romp

Hollantilaiset mestarit ovat kuuluja kädenjäljestään
– myös esteratsastuksessa

Uuden systeemin arkkitehdiksi on kutsuttu hollantilainen Bert Romp. Hän on ollut mukana luomassa maansa menestyskonseptia, ja luotsasi aikanaan mm. Hollannin juniorijoukkuetta, josta nousivat kansainväliset huippunimet Jeroen Dubbeldam, Leopold van Asten sekä Wim ja Ben Schröder. Miehen omat urheilumeriitit ovat myös mittavat, hän on edustanut maataan mm. kolmasti olympialaisissa.

- Selkeä visio koko lajin kannalta on tärkeä. Hollantilaiset osaavat myös nuorten hevosten tuottamisen huippu-urheiluun, miten ne saadaan liikkumaan ja kehittymään oikein alusta asti. Tämä meidän täytyy oppia myös Suomessa, koska meillä ei ole miljoonia valmiiden hevosten ostamiseen. Ja valmiskaan hevonen ei vanhoilla säädöillään pitkälle hyppää, jos ratsastajalla ei ole riittävää taitoa ja tarvittavaa kokonaisvaltaista systeemiä, Forsten sanoo.

- Ypäjän valmennusleiri on tutustumiskäynti, katsaus, jossa kartoitamme hänen kanssaan lähtötilanteen ja suunnittelemme jatkoa. Tavoite on päästä etenemään myös maajoukkuevalmentajan sopimukseen vuodelle 2019. Jatkossa edustustason maajoukkuevalmentaja ei tarkoita sitä, että tämä lentää muutamaan Nations Cup -kilpailuun, vaan hän lähtee kehittämään koko maan valmennusta täällä Suomessa. Toivomme samalla toki, että meillä on taloudelliset resurssit pitää hänet myös edustusmaajoukkueen mukana Nations Cupeissa ja arvokilpailuissa.

Tilaisuus on kaikille avoin. Samassa yhteydessä järjestetään valmennus, johon kutsutaan 12 ratsukkoa. Valmentajat ovat myös tervetulleita paikan päälle. Tulevaisuudessa tarkoitus on saada alue- ja vastuuvalmentajat vahvasti mukaan, niin että käytössä on tietoa, motivaatiota ja selkeä valmennuslinja. Ypäjän valmennuskeskus tarjoaa toimintaan hyvät puitteet.

Ajankohta viikolla Ainon GP-kisaviikonlopun alla on aiheuttanut nurinaa.

- Hevosia ei hypytetä loppuun valmennuksessa. Ei kannata olla huolissaan, ettei jaksa Ainossa. Päinvastoin, valmennus toimii hyvänä valmisteluna. On ihanteellinen tapa mennä tiistaina laadukkaasti sileää ja hypätä keskiviikkona kevyesti hevonen irtonaiseksi, Forstén toteaa.

Huomioon otetaan toki myös se, että osa ratsastajista kilpailee nyt keväällä ulkomailla.

- Jos jäämme odottelemaan, tässä menee helposti koko kesä, eikä olla päästy yhtään minnekään. Kun sopiva aika löytyi, löin sen rohkeasti kiinni. Lähdemme nyt liikkeelle, ja toivon että mahdollisimman moni nuori lahjakkuus on mukana.

Forstén lähtee liikkeelle esteratsastuksesta, koska se on hänen omaa ydinosaamistaan. Kun pilottihanke saadaan siinä liikkeelle, tarkoitus on laajentaa systeemiä kattamaan myös muut lajit.

Berend ”Bert” Romp, s. 1958

Hollantilainen esteratsastaja ja valmentaja, osallistui olympialaisiin 1992, 1996, 2004
Lisätietoa: http://www.stalromp.nl/en/bert-romp/

Bert Rompin esteratsastuksen maajoukkuevalmennus 1.-2.5.2018
Hevosurheilun valtakunnallinen valmennuskeskus, Ypäjä, Hevosopisto

  • Valmennusosuudet järjestetään tiistaina ja keskiviikkona 1. ja 2.5. ja ne suunnattu maajoukkueratsukoille ikäryhmissä juniorit, nuoret ja seniorit. Mukaan mahtuu 12 ratsukkoa. Lisätietoja Kipassa maanantaina 16.4.2018.


Petra Heikkinen ja Mikael Forsten radankävelyssä GP 2015, kuva Hanna Heinonen