Varusteilla on väliä hevosharrastuksessa - tarkista nämä ennen kuin nouset satulaan
9.4.2025
Ovatko varusteesi kunnossa, istuuko kypäräsi oikein ja tiedätkö, miten turvaliivit oikeasti toimivat? Tukes on koostanut hevosharrastajille ajankohtaisen tietopaketin varusteiden turvallisuudesta.

Tiedote Tukes
Tukes kannustaa ratsastajia huolehtimaan ratsastusvarusteidensa kunnosta. Niillä voi olla onnettomuustilanteissa turvallisuuden kannalta ratkaiseva merkitys. Hevonen on suurikokoinen pakoeläin, ja joskus vahinkoja tapahtuu, vaikka asiat olisi muuten ennakoitu hyvin. Hevosharrastus ja ratsastus vaativat suojavarusteiden käytön lisäksi paljon osaamista, taitoa ja tasapainoa.
Kypärä voi pelastaa – mutta vain, jos se istuu kunnolla
Hyvä ratsastuskypärä suojaa päätä vain, jos se on kunnolla kiinnitetty ja se on kunnossa. Joskus tapaturmien selvittelyssä paljastuu, että loukkaantuneella on ollut käytössään ikivanha kypärä, joka ei anna riittävää suojaa ja silloin vammat voivat olla vakavampia. Joskus kypärä on ollut vääränkokoinen tai -mallinen, tai se on ollut niin huonosti kiinnitetty, että putoaa ennen ratsastajaa.
Huomioi nämä kypärän käytössä:
- Osta kypärä aina uutena ja vaihda se uuteen valmistajan ohjeiden mukaan. Suositeltu vaihtoväli on noin 2–5 vuotta.
- Varmista, että kypärä on sopivankokoinen, ja se on kiinnitetty napakasti.
- Käytä kypärää ratsastuksen lisäksi hevosta juoksuttaessa, hevosta maasta käsin esitettäessä (mm. hevosnäyttelyt) sekä lastaamisessa.
- Suosittelemme kypärän käyttöä myös hevosen hoitotilanteissa. Ratsastuskypärästandardin EN 1384 mukaiset kypärät soveltuvat myös hevosten hoito- ja käsittelytilanteisiin.
Lue lisää ratsastuskypäristä aiemmin julkaistuista tiedotteistamme:
Turvajalustin voi auttaa putoamistilanteessa
Erilaisten turvajalustimien tarkoituksena on vapauttaa ratsastajan jalka jalustimisesta putoamistilanteessa. Vaarallisin tilanne on sellainen, jossa ratsastaja jää kiinni jalustimeen ja raahautuu laukkaavan hevosen jaloissa. Turvajalustumissa on erilaisia mekanismeja; kuminauhoja, magneetteja ym., jotka antavat periksi putoamistilanteessa. Jalustinten käytössä on tärkeää huomioida sopivat ratsastusjalkineet. Sileäpohjaiset kannalliset ratsastusjalkineet irtoavat jalustimesta parhaiten. Liian pieniä jalustimia suhteessa jalkineen kokoon ei kannata käyttää, eli jalustimeen täytyy jäädä jalkineen lisäksi hieman tilaa.
Käytä vain hevosurheiluun tarkoitettua turvaliiviä
Tukesin havaintojen mukaan moottoripyöräilykäyttöön valmistettuja liivejä on myyty turvaliiveinä ratsastukseen ja raviurheiluun. Moottoripyöräilijöiden liiveissä ei ole välttämättä huomioitu ratsastuksen ja raviurheilun erityispiirteitä, minkä vuoksi Tukes suosittelee valitsemaan omaan käyttötarkoitukseen valmistetun turvaliivin. Standardin EN 13158 mukaiset turvaliivit on tarkoitettu ratsastus- ja ravikäyttöön.
Perinteisten turvaliivien ohella myynnissä on paukkuliivejä. Paukkuliivit on suunniteltu suojaamaan pudotessa hevosen selästä, ja liivit vaativat lauetakseen nykäisyn tai muun nopean liikkeen. Koska paukkuliivit vaativat lauetakseen nopean nykäyksen, ne eivät suojaa yllättäviltä ulkoapäin tulevilta iskuilta, kuten hevosen potkuilta. Tukesin tiedossa on myös vaaratilanne, jossa ratsastaja on jäänyt paukkuliivistä kiinni satulaan hevosen kaatuessa, eikä näin ole päässyt kaatuneen hevosen alta pois.
Tarkista nämä ennen paukkuliivin käyttöä:
- Varmista, että paukkuliivin kaasupatruuna on kiinnitetty kunnolla liiviin
- Kokeile, että satulaan kiinnitettävä liivi irtoaa helposti satulasta, eikä kiinnitysmekanismi jää helposti jumiin esim. väärään asentoon joutuessaan. Jos liivi on mahdollista kiinnittää satulaan siten, että mekanismi jää jumiin, ei liiviä kannata käyttää.
- Tarkista käyttöohjeista, mitä valmistaja sanoo liivin minimikäyttökorkeudesta. Jos liiviä käytetään matalammalla hevosella, se ei todennäköisesti ehdi laueta.
- Lue käyttöohjeista, mitä valmistaja kertoo liivin ja kaasupatruunan käyttöolosuhteista kuten lämpötilasta. Esimerkiksi kaikki kaasupatruunat eivät toimi kylmissä olosuhteissa.
Myös hevosten varusteilla on väliä – kiinnitä huomiota kuolainten kuntoon
Muistutamme hevosharrastajia, että myös hevosten kuolainten kunto tulisi tarkistaa. Muutama vuosi sitten selvitimme ns. sylinterikuolaimiin liittyviä riskejä. Sylinterikuolaimet kestävät uutena hyvin suuriakin vetovoimia, mutta havaintomme mukaan niiden sisälle voi käytön aikana mennä rehujäämiä ja suoloja, jotka haperruttavat ajan myötä kuolainta. Tämä lisää riskiä siihen, että kuolaimen osat irtoavat toisistaan. Sylinterikuolainten käyttö vaatii siis huolellista puhdistamista ja kuolainten kunnon seuraamista.
Lue tarkempia havaintoja selvityksestä:
Kuluneiden sylinterikuolainten käytössä riskejä - Uudet kuolaimet todettiin testeissä kestäviksi
Uutiset
- 12.4.2025Saana Nieminen upeasti voittoon 140 km matkalla
- 12.4.2025Emma Kanervan ja Greek Airin olympiarata vuoden 2024 sykähdyttävimmäksi hevoshetksi
- 11.4.2025Ratsastus säilyttää paikkansa Los Angelesin olympialaisissa
- 8.4.2025Kyra Kyrklund -kannustuspalkinto Kokolle, Prittiselle ja Sellmanille
- 4.4.2025Kouluratsastuksen strateginen toimintasuunnitelma etenee vauhdilla
- 1.4.2025Anni Hjerpe valittiin eurooppalaiseen nuorten akatemiaan
- 31.3.2025Kauden tähtäimet asetettu olympialajeissa – Nations Cup -joukkueet nimetty
- 31.3.2025Annina Nordström hyviin tuloksiin Italiassa
- 29.3.2025Susanna Granroth ja High Hopes du Fleuve BOWA Hallisarjan voittoon
- 26.3.2025Vuosi 2024 päättyi positiiviseen tilikauden tulokseen