Ypäjän Finnderby kokoaa ratsastuksen huippuhetket

1.6.2010

35. Finnderby Ypäjällä 12.-15. kesäkuuta

Perinteinen Ypäjän Finnderby-tapahtuma järjestetään tänä vuonna 12.-15. kesäkuuta. XXXV Finnderby presented by Agrimarket pitää sisällään kansainvälistä esteratsastusta, kansallisen vaativan Mannerheim-kenttäkilpailun ja kutsuluokan PM- ja EM-estekisoihin tähtääville suomalaisille huippuponeille.
Tämänhetkisen tiedon mukaan Ypäjälle saapuu ratsastajia Suomen lisäksi ainakin seitsemästä muusta maasta. Palkintorahaa tapahtumassa on jaossa 46.500 euroa.
Kilpailu käynnistyy torstaina esteluokilla ja kenttäkilpailun koulukokeella. Perjantaina ohjelmassa on kenttäkisan estekoe ja kansainvälisiä esteluokkia. Päivä huipentuu iltapäivällä ratsastettavaan Grand Prix luokkaan, jonka estekorkeus on 150 cm.

Perinteinen Finnderby ja Mannerheim-kilpailu

Lauantaina nähdään aluksi Mannerheim-kenttäratsastuskilpailun näyttävä ja vauhdikas maastokoe, jota voi seurata Ypäjän hevosurheilualueella derbykentän läheisyydessä. Mannerheim-kilpailu toteutetaan tänä vuonna kansallisena vaativa A:na, ns. kahden tähden luokkana. Ypäjän toinen kenttäluokka on sekin vaativa B, tasoltaan yhden tähden kilpailu. Kenttäkilpailuun odotetaan yhteensä noin 30:a ratsastajaa.
Iltapäivällä nähdään perinteinen Finnderby-luokka. Rata säilyy vuodesta toiseen samanlaisena, ensimmäisen kerran derbyvoitosta kilpailtiin vuonna 1973. Rata on poikkeuksellisen vaativa: sen pituus ja hyppyjen määrä ovat lähes kaksinkertaiset verrattuna tavalliseen esterataan, lisäksi mukana on erikoisesteitä, joita on vain Ypäjällä. Vaativuudesta kertoo sekin, että kilpailun koko historian eli 34 vuoden aikana kertyneistä noin 1200 startista vain 104 on ollut virheettömiä. 2000-luvulla radalla on nähty toistaiseksi vasta 13 puhdasta suoritusta.
Suomalaisratsastajille Finnderbyllä on aina ollut oma merkityksensä: derbyvoittoa on arvostettu jopa enemmän kuin Suomen mestaruutta.
- Nyt kiinnostus näyttää kasvavan taas kansainvälisestikin. Meille mm. on tullut kyselyjä ratsastajilta sellaisista maista, jotka eivät kuitenkaan lähetä Ypäjälle joukkuetta Nations Cupiin, kertoo kenttäkilpailun johtaja Kari Haimi.
Lauantaina kenttäkilpailun ja Finnderbyn välissä nähdään vielä PM- ja EM-kilpailuihin tähtääville poniratsukoille tarkoitettu kutsukilpailu.

Nations Cupissa jahdataan ranking-pisteitä

Finnderby-tapahtuma huipentuu sunnuntaina ratsastettavaan Nations Cupiin, joka on tasoltaan ns. neljän tähden kilpailu ja jonka palkintopotti on 20.000 euroa. Nations Cup on esteratsastuksen kansainvälinen kilpasarja, jossa maiden joukkueet taistelevat kansainvälisistä ranking-pisteistä. Suomi isännöi yhtä osakilpailua vuodessa, tänä vuonna siis Ypäjällä.
- Suomen lisäksi joukkueen aikovat lähettää Espanja, Italia, Irlanti, Ruotsi, Norja, Tanska, ja Venäjä. Tarkempia tietoja ilmoittautumisesta saamme parin viikon kuluessa, toteaa kilpailusihteeri Kaisa Kähö.
Suomen tavoitteena on nousta koko sarjassa kohti kansainvälistä huippua.
- Ypäjän Nations Cup on yksi etappi sillä matkalla. Tosin pisteiden keruu kotikisassa voi olla jopa haastavampaa kuin esiintyä yleisön edessä ulkomailla, arvioi SRL:n valmennuspäällikkö Aki Ylänne.
- Ei suututa, vaikka voittaisivat… Voitto Nations Cupissa on kuitenkin aina vaikea saavuttaa, kisan luonteeltaan haavoittuvainen. Yksikin pudotus voi merkitä koko joukkueelle niin paljon, sanoo Ylänne.
- Suomen joukkueeseen ovat tämän hetken näytöillä vahvoilla Mikko Forstén, Sebastian Numminen, Niklas Aromaa, Raimo Aaltonen ja Piia Pantsu. Toki toivomme, että joukkoon kiilaisi kovilla näytöillä joku nuorista ratsastajistamme, miettii SRL:n valmennuspäällikkö Aki Ylänne.
Joukkueen ulkopuolisten osallistujien määrä on sidoksissa kutsuttujen maiden määrään. Muihin Ypäjän esteluokkiin voi näin osallistua 18 suomalaista ratsastajaa. Halukkaita on, joten paikoista kilpaillaan. Osallistujat nimeää liitto, joka tekee ratkaisunsa kevään näyttöjen perusteella.
- Epäkiitollinen tehtävähän se on aina, painopisteiden määrittely ei ole helppoa. Ainakin kaikki ne, joilla on menestymismahdollisuuksia Grand Prix- tai derbyluokassa halutaan mukaan. Sen jälkeen mietitään haemmeko esim. uusia lupaavia hevosia vai painotammeko vaikka nuorten EM-kisaan tähtääviin nuoriin, miettii Aki Ylänne.

Muutakin kuin kilpailua

Finnderby on perinteinen ratsastusväen kohtauspaikka, johon tullaan paitsi seuraamaan huippu-urheilua myös viihtymään. Kilpailun ohella voi osallistua mm. opastetulle kävelykierrokselle Ypäjän upealla Siittolanmäellä tai poiketa Suomen hevosurheilumuseoon.
- 35. derbyvuosi on toki pienimuotoisen juhlinnan arvoinen. Meillä on mm. derbyn historiaan liittyvä kuvanäyttely, ja speaker's cornerissa esiintyy lauantaina tuttuja nimiä vuosien varrelta. Tavoitteena on saada esille myös vanhoja nauhoituksia alkuvuosilta, kertoo koko tapahtuman johtaja Petri Meller.
- Hevosurheilumuseon erikoisnäyttely keskittyy tänä kesänä suomalaisen ratsastuksen olympiahistoriaan. Näyttely on avoinna kaikkina kilpailupäivinä. Opastettuja kierroksia järjestetään perjantaista sunnuntaihin, täydentää kilpailusihteeri Kaisa Kähö.
Päävastuun tapahtuman järjestelyistä kantaa Hevosopisto Oy. Mukana järjestelyissä ovat myös mm. Ypäjän ratsastajat ry, Suomen Ratsastajainliitto ry ja Kansainvälinen Ratsastajainliitto FEI.  

Tiedote: Kirsti Piminäinen, Hevosopisto