Ypäjän Hevosopisto yhteistyöhön Juulia Jyläksen ja Henri Ruosteen kanssa

21.1.2021

Hevosopiston alaisuudessa toimiva Hevosurheilun valmennuskeskus on uudessa strategiassaan kaavaillut kullekin olympialajille omaa lajiasiantuntijaa. Lajiasiantuntijan toivotaan tuovan näkemystä ja konkretiaa Valmennuskeskuksen toiminnan kehittämiseen, jotta Suomen ratsastusurheilun kehitys oikeaan suuntaan jatkuu.

Henri Ruoste ja Roble Aino Nations Cupissa Järvenpäässä vuonna 2019. Kuva Hanna Heinonen.

 

Lajiasiantuntija toimii paitsi asiantuntijan myös mentorin roolissa. Aiemmin Hevosopisto solmi yhteistyösopimuksen Elmo Jankarin ja Sanna Siltakorven kanssa, jotka toimivat kenttäratsastuksen lajiasiantuntijoina. Lajiasiantuntijoiden myötä Valmennuskeskus muun muuassa kehittää urheiluakatemiatoimintaa, tuottaa valmennusklinikoita ja pyrkii luomaan suhteita etenkin nuorille ratsastajille ja viemään heitä urheilijan urallaan eteenpäin.  
 

– Olemme tehneet Hevosopistolla kovasti töitä yhteistyössä Suomen Ratsastajainliiton kanssa, jotta saamme hevos- ja ratsastusurheilun luontaiseksi osaksi muuta urheiluperhettä. Henri Ruosteen ja Juulia Jyläksen mukaan lähteminen on iso askel eteenpäin ja juuri sitä työtä, jota Olympiakomitea meiltä odottaa, riemuitsee Hevosopiston toimitusjohtaja Pauliina Mansikkamäki.  

– Tämä on mahtavaa, olen tosi otettu tästä pestistä! Nastan kuuloinen projekti ja asiallinen juttu. Toivottavasti voidaan tehdä hyvää hevosalan osaamisen ja urheilun tason puolesta. Haluan osallistua ennen kaikkea asiantuntijana, tuon kokemusta ja näkemystä ammattimaisesta hevostyöstä ja kuviosta esteratsastuksessa. Koko managementista aasta ööhön. Lisäksi haluan tuoda osaamistani kasvatuksesta, josta meillä on kokemusta 25 vuotta. En ole nähnyt vain kilpailemista vaan koko tuottoprosessin alusta loppuun saakka ja käynyt sen läpi henkilökohtaisesti. Ratsastusteknisesti tietysti olen kilpaillut isoja ratoja ja isoja kisoja, olen pysynyt ajan hermolla ja voin sieltä tuoda vinkkejä ja ajatuskulmia, mihin kiinnittää huomiota ja mitkä asiat ovat tärkeitä huippu-urheilussa, iloitsee huippuesteratsastaja ja hevoskasvattaja Juulia Jyläs.  
 
Lajiasiantuntijat toimivat yhteistyössä maajoukkuevalmentajien kanssa. Toimintaa tarjotaan tavoitteellisille ja motivoituneille ratsukoille ja heidän sidosryhmilleen, ei pelkästään maajoukkueratsastajille. Toimintaan luodaan tasoryhmiä urheilijan polun eri vaiheessa oleville. 

 

– Valmennuskeskuksen toiminta tukee Suomen Ratsastajainliiton maajoukkuetoimintaa jo nyt maajoukkuevalmennusten kotipaikkana, ja tulevaisuudessa toivottavasti myös toiminnallisesti nykyistä laajemmin ja syvemmin. Se että Suomen Ratsastajainliitto ja suomalainen ratsastusurheilu saavat Hevosopiston kautta avukseen todellista kansainvälistä ajassa olevaa osaamista, on mittaamattoman arvokasta. Tämä on suomalaiselle ratsastusurheilulle loistava asia, iloitsee myös huippu-urheilun johtoryhmän puheenjohtaja Antti Linna.  

 

– Urheiluakatemiayhteistyön myötä lajijohtajat antavat tukensa myös motivoituneille ja lahjakkaille ratsastajille, joiden tavoitteet ovat korkealla kansainvälisellä tasolla, kertaa Mansikkamäki. 

 

– Meillä on kiinteä joukko ratsastajia, jotka satsaavat kansainväliseen uraan. Useimmiten se tarkoittaa asumista ja olemista ulkomailla. Nuorten olisi hyvä saada laadukasta valmennusta ja kokemusta kilpailuista Suomessa, jotta olisivat valmiita ulkomaille. Mitä parempi osaaminen meillä on valmennuksissa ja hevosten käsittelyssä, mitä korkeampi taso kilpailuissa, sitä valmiimpia nuoret olisivat tavoittelemaan unelmiaan, linjaa Suomen Ratsastajainliiton urheilujohtaja Jutta Koivula
 

Juulia Jyläs ja Finishing Touch Wareslage vuoden 2017 EM-radalla. Kuva Sonja Holma.


– Päätös lähteä mukaan oli omalta osaltani nopea. Haluan olla mukana luomassa toimintamallia, joka tukee uraa, auttaa nuoria ihmisiä saamaan mahdollisimman laajan pohjan ja näkökulman siihen, mitä ura kilparatsastajana on ja mitä se voi olla.  Fyysisesti kouluratsastuksen tilanne on hyvä, meillä on laaja pohja harrastajia ja enemmän kansainvälisiä ratsastajia kuin pitkään aikaan. Tietysti kilparatsastus on ratsukkokohtainen asia, meillä on nytkin monta kansainvälisen tason ratsastajaa, joilla ei ole sopivaa hevostilannetta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö meillä olisi heitä. Osaaminen ja tekeminen on mennyt vuosia oikeaan suuntaan. Mitä vahvempi pohja on harrastajamäärissä, sitä enemmän sieltä tulee kilparatsastajia ja heistä aina joku nousee kansainväliselle tasolle. Kun harrastajia on paljon, autamme ja tuemme nuoria ja nautimme tuloksista myöhemmin kansainvälisesti pärjäävien senioriratsastajien muodossa. Kansainväliset urheilijat ovat monessa maassa mukana mentorina, avaamassa ovia, auttamassa, tukemassa, jakamassa kontaktejaan. He tuntevat ja ovat nähneet ja kokeneet toimintakentän ja osaavat auttaa, ettei samoja virheitä tarvitse tehdä uudelleen. Se nopeuttaa oppimisprosessia. Yhdessä tekeminen auttaa koko maata ja urheilua, kertoo olympiapaikkaa Tokioon odottava kouluratsastaja Henri Ruoste. 

Henri Ruoste 
- Pyörittää omaa valmennus- ja myyntitallia Saksassa puolisonsa ja liikekumppaninsa kanssa, pääpaino myyntihevosissa.  
- Edustanut Suomea EM-kilpailuissa, useita Grand Prix-tason voittoja ja sijoituksia. Ehdolla edustamaan Suomea Tokion Olympialaisiin 2021. 
 
Juulia Jyläs 
- Valmennus- ja myyntitalli puolisonsa kanssa Hollannissa, myös omaa hevoskasvatusta. Kilpaillut GP-tasolla omakasvatti Courage T Z:llä.  
- Edustanut Suomea EM- ja MM-kilpailuissa, kilpaillut World Cup-tasolla ja Grand Prix-luokissa. 
 
Ypäjän Hevosopisto 
-Suomen suurin hevosalan ammatillinen oppilaitos 
-Tarjoaa koulutuksen hevosalan kaikkiin tutkintoihin 
-Urheiluakatemiayhteistyön kautta Ypäjällä on mahdollisuus urheilijan kaksoisuraan 
 
Hevosurheilun valmennuskeskus 
-Toimii Hevosopiston alaisuudessa 
- Hevosurheilun valmennuskeskus tarjoaa puitteet ratsastuksen olympialajien maajoukkuevalmennuksille. Valmennuskeskus toteuttaa ratsastuksen maajoukkue- ja aluevalmennuksia yhteistyössä Suomen Ratsastajainliiton kanssa.  
- Valmennuskeskuksessa voi valmentautua, harjoitella, kilpailla ja opiskella lähes kaikissa hevosurheilun lajeissa 
 
HUJO 
-Kansainvälisen huippu-urheilun johtoryhmä ja ratsastuksen huippu-urheilun asiantuntijayksikkö 

Ypäjän Hevosopiston tiedote